Cum reacționează planeta la presiunile create de om? Microbii au evoluat astfel încât să consume plastice

19 12. 2021, 16:00

În cadrul unui studiu care evidențiază impactul profund și devastator al oamenilor asupra mediului înconjurător, cercetătorii au descoperit că microbii au evoluat astfel încât să consume plastic.

Studiul, publicat în jurnalul Microbial Ecology, a descoperit un număr tot mai mare de microbi care au evoluat să poarte o enzimă ce degradează plasticul.

Acești microbi ar putea deține cheia pentru crearea de enzime care să descompună plastice și să amelioreze efectele poluării antropogenice.

Mediul reacționează la presiunile pe care noi le creăm

„Am descoperit multiple dovezi care susțin faptul că potențialul microbiomului global pentru degradarea plasticului prezintă o legătură puternică cu măsurătorile poluării cu plastic din mediu, o demonstrație semnificativă a modului în care mediul reacționează la presiunile pe care noi le creăm”, a explicat Aleksej Zelezniak, unul dintre autorii studiului și profesor de biologie la Universitatea de Tehnologie Chalmers din Suedia.

În mod surprinzător, oamenii de știință au mai descoperit că aproape 60% dintre enzime erau necunoscute până acum, iar acestea ar putea descompune plasticul într-un mod pe care noi nu l-am mai observat anterior. Echipa speră să poată profita de această descoperire pentru a crea enzime ce pot descompune tipurile mai rezistente de plastice.

De ce este noul studiu o sabie cu două tăișuri?

„Următorul pas ar fi să testăm cele mai promițătoare enzime în laborator pentru a analiza îndeaproape proprietățile acestora și rata de degradare a plasticului pe care o pot atinge. Apoi, comunități microbiene pot fi modificate pentru a avea funcții de degradare pentru tipuri specifice de polimeri”, a adăugat Zelezniak.

Așadar, noul studiu este o sabie cu două tăișuri. Deși este interesant să descoperim o potențială soluție pentru plasticul din mediul înconjurător, este, de asemenea, trist să constatăm că microbii au evoluat în acest mod doar pentru că omenirea a poluat atât de mult planeta.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cei mai mari 20 de poluatori cu plastic din lume. Țara din fruntea clasamentului, o mare surpriză pentru mulți

O companie anunță că poate transforma deșeurile din plastic în petrol de calitate înaltă

A crezut că este o pungă de plastic, însă a avut parte de o surpriză. Acest pește seamănă cu o lipie

Poluarea cu plastic, capcană evolutivă pentru țestoasele marine