Home » Natură » Cei mai mari 20 de poluatori cu plastic din lume. Țara din fruntea clasamentului, o mare surpriză pentru mulți

Cei mai mari 20 de poluatori cu plastic din lume. Țara din fruntea clasamentului, o mare surpriză pentru mulți

Publicat: 22.05.2021

Doar 20 de companii sunt responsabile pentru producerea a peste jumătate din toate deșeurile de plastic de unică folosință, astfel intensificând criza climatică și creând o catastrofă ecologică, arată noi cercetări.

Printre afacerile globale responsabile pentru 55% din deșeurile de plastic ale lumii sunt corporații multinaționale și de stat, inclusiv giganți petrolieri și companii de substanțe chimice, potrivit unei noi analize în detaliu.

Indexul Producătorilor de Deșeuri de Plastic (Plastic Waste Makers Index) dezvăluie pentru prima dată companiile care produc polimerii ce se transformă în obiecte de plastic de unică folosință, de la măști de protecție până la pungi și sticle din plastic, care la sfârșitul vieții lor scurte poluează oceane sau sunt arse și aruncate în gropi de gunoi.

De asemenea, analiza arată că Australia a fost în fruntea clasamentului țărilor care au generat cel mai mult plastic de unică folosință (59 kg per locuitor în 2019), înaintea Statelor Unite, Coreei de Sud și Marii Britanii.

ExxonMobil, cel mai mare poluator cu plastic de unică folosință din lume

ExxonMobil este cel mai mare poluator cu plastic de unică folosință din lume, contribuind cu 5,9 milioane de tone de plastic, conform analizei elaborate de parteneri precum Wood Mackenzie, Școala de Economie din Londra și Institutul Ecologic din Stockholm. Cea mai mare companie de substanțe chimice din lume, Dow, cu sediul în SUA, a creat 5,5 milioane de tone de plastic, în timp ce întreprinderea petrolieră a Chinei, Sinopec, a creat 5,3 milioane de tone.

Astfel, 11 dintre companii au sediul în Asia, patru în Europa, trei în America de Nord, una în America Latină și una în Orientul Mijlociu. Producția acestora de plastic este finanțată de bănci renumite, printre care Barclays, HSBC, Bank of America, Citigroup și JPMorgan Chase.

Bănci renumite finanțează poluarea cu plastic de unică folosință

Așadar, amprenta de deșeuri de plastic a primelor 20 de companii din fruntea listei este echivalentă cu peste jumătate din 130 milioane de tone de plastic de unică folosință aruncate în 2019, conform The Guardian.

Plasticul de unică folosință este produs aproape în totalitate din combustibili fosili, astfel accelerând criza climatică. De asemenea, având în vedere că acestea sunt cele mai greu de reciclat, obiectele din plastic de unică folosință ajung să creeze munți de deșeuri. Doar între 10 și 15% din plasticul de unică folosință este reciclat la nivel global în fiecare an.

Analiza oferă o perspectivă fără precedent asupra unui număr restrâns de companii petrochimice și finanțatorii acestora, care generează aproape întreaga cantitate de deșeuri de plastic de unică folosință de pe planetă.

Producția și consumul de plastic, factor semnificativ al crizei climatice

Al Gore, activist de mediu și fost vicepreședinte american, a explicat că analiza a expus modul în care companiile de combustibili fosili se grăbesc să treacă la producția de plastic pe măsură ce două dintre piețele lor principale, transportul și generarea de electricitate, sunt decarbonizate.

„Având în vedere că majoritatea plasticului provine de la petrol și gaze, în special fracturarea hidraulică, producția și consumul de plastic devin un factor semnificativ al crizei climatice. Mai mult, plasticul care rezultă în urma procesului creează munți de deșeuri la gropi de gunoi, de-a lungul șoselelor și în râuri care transportă o cantitate vastă în oceane”, a explicat Gore.

Criza plasticului se intensifică în fiecare an. În următorii cinci ani, capacitatea globală de a produce polimeri virgini pentru plasticul de unică folosință ar putea crește cu până la 30%.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un studiu global asupra jucăriilor din plastic a descoperit peste 100 de substanțe care i-ar putea afecta pe copii

Sursa surprinzătoare a microplasticelor descoperite în Arctica. „Trăim într-un nor de praf de plastic”

Un japonez a inventat o alternativă „comestibilă” la pungile de plastic pentru a salva căprioarele sacre ale țării

Bebelușii hrăniți cu biberonul înghit milioane de microplastice în fiecare zi

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase