Home » Natura » Președintele Turkmenistanului a ordonat închiderea Craterului Darvaza, cunoscut și ca „Porțile Iadului”

Președintele Turkmenistanului a ordonat închiderea Craterului Darvaza, cunoscut și ca „Porțile Iadului”

Nu toată lumea este impresionată de faptul că cel mai cunoscut loc din Turkmenistan este cunoscut sub numele de „Porțile Iadului”.

Președintele Gurbanguly Berdymukhamedov a ordonat închiderea sitului, care este numit oficial Craterul Darvaza, după orașul în care se află.

Conform CNN, craterul s-a format la începutul anilor 1970, atunci când pământul s-a prăbușit în timpul unei expediții sovietice de forare a gazelor. Oamenii de știință ar fi incendiat gaura masivă pentru a preveni răspândirea gazelor naturale, iar începând de atunci craterul a ars încontinuu.

Deși craterul a devenit o atracție turistică, Berdymukhamedov a cerut cabinetului său să găsească o modalitate de a închide „Porțile Iadului”.

„Porțile Iadului” ard fără oprire de aproximativ 50 de ani

Au fost mai multe motive invocate pentru stingerea celebrului incendiu: efecte negative asupra sănătății persoanelor care locuiesc în apropiere; risipa de resurse valoroase de gaze naturale; și daunele pe care le-ar provoca mediului.

Viceprim-ministrul Turkmenistanului „a fost însărcinat să adune oameni de știință și, dacă este necesar, să atragă consultanți străini și să găsească o soluție pentru stingerea incendiului”.

Gazele naturale sunt una dintre principalele surse de venit ale țării din Asia Centrală. În prezent a fost stabilit un termen limită pentru închiderea craterului Darvaza sau pentru stingerea incendiului.

Porțile Iadului
Foto: Shutterstock

Berdymukhamedov, care este președinte din 2006, este renumit pentru dragostea sa pentru aur și arhitectura de marmură. Liderul autocrat se află într-o frenezie a construcțiilor, concentrându-se în primul rând pe capitala Ashgabat, cu clădiri guvernamentale noi gigantice, monumente și alte realizări arhitecturale.

Una dintre cele mai notorii este statuia uriașă de aur a unui câine ciobănesc turkmen, rasa preferată a lui Berdymukhamedov și unul dintre simbolurile oficiale ale țării.

Președintele iubește atât de mult câinii încât a scris o carte despre ei, a oferit-o cadou președintelui rus Vladimir Putin și a stabilit o sărbătoare națională în cinstea lor.

Țara are una dintre cele mai mici libertăți ale presei

Turismul este încă o industrie relativ mică în Turkmenistan. Numărul de vizitatori străini anuali înainte de pandemie a fost estimat la câteva zeci de mii.

Un aeroport nou, modern din Ashgabat, cu un terminal gigant în formă de pasăre, a fost deschis în 2006. Proiectul a costat 2,3 miliarde de dolari și avea ca obiectiv creșterea profilului internațional al Turkmenistanului.

Potrivit indexului anual al libertății presei mondiale, întocmit de grupul Reporteri fără frontiere, Turkmenistanul ocupă locul 178 din 180 de țări din lume pentru cenzura mass-media.

Vă recomandăm să citiți și:

Sovieticii au descoperit, din greșeală, „Porțile Iadului”, iar apoi le-au dat foc. Zeci de ani mai târziu, flăcările încă nu s-au stins

„Muntele care arde”, focul misterios din Australia nestins de cel puțin 6.000 de ani

Cercetătorii japonezi au forat cea mai adâncă gaură oceanică din istorie

Unele regiuni din Alpi devin mai înalte, în timp ce altele se micșorează. Cum explică cercetătorii fenomenul

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult