NASA a anunțat că erupția din Tonga a fost „echivalentă cu sute de bombe Hiroshima”

26 01. 2022, 15:00

Erupția vulcanului din Regatul Tonga din Pacificul de Sud și-a atins apogeul la data de 15 ianuarie 2022, având o forță explozivă echivalentă cu 100 de bombe Hiroshima detonate în același timp, a anunțat NASA.

Cercetătorii au calculat forța erupției cu ajutorul studiilor făcute din satelit și la fața locului.

„Acestea sunt estimări preliminare, însă credem că cantitatea de energie eliberată în timpul erupției a fost echivalentă cu 4 până 18 megatone de TNT”, a spus Jim Garvin, cercetător-șef al NASA la Centrul Goddard pentru Zbor Spațial.

Asta face ca erupția din Tonga să fie de sute de ori mai explozivă decât bomba atomică aruncată de Statele Unite peste Hiroshima în august 1945, a cărei explozie ar fi generat 15 kilotone de energie. De asemenea, estimarea face ca erupția din Tonga să fie cea mai puternică erupție vulcanică observată pe Terra în ultimii 30 de ani, de la erupția Mount Pinatubo din 1991.

Cercetătorii monitorizează vulcanul din Tonga încă din 2015

Vulcanul Tonga a erupt violent la data de 15 ianuarie, la câteva săptămâni după o serie de erupții mai mici la sfârșitul lunii decembrie 2021. Insula Hunga Tonga-Hunga Ha’apai a fost complet devastată în urma evenimentului.

Garvin și colegii săi monitorizează vulcanul din Tonga încă din 2015, atunci când magma de la vulcan a împins pământ nou deasupra suprafeței apei, astfel făcând legătura între insulele Hunga Tonga și Hunga Ha’apai. Erupțiile frecvente sunt de așteptat de la astfel de vulcani, acolo unde apa lichidă și magma extrem de fierbinte intră în contact, producând explozii violente. Astfel de evenimente sunt cunoscute drept erupții Surtseyan.

„Unii colegi mi-au spus că acest tip de eveniment ar merita propria sa clasificare”

Cu toate acestea, erupția din 15 ianuarie a fost mult mai violentă decât o erupție Surtseyan tipică, a precizat Garvin. Această violență s-ar putea datora faptului că a fost implicată o cantitate neobișnuit de mare de apă, potrivit Live Science.

„Unii colegi mi-au spus că acest tip de eveniment ar merita propria sa clasificare. Pentru moment am numit-o neoficial erupție ultra Surtseyan”, a subliniat cercetătorul-șef al NASA.

Cu toate acestea, vulcanii Pământului pot fi chiar mai devastatori. Spre exemplu, cercetătorii au estimate că erupția Mount St. Helens din 1980 a generat 24 megatone de energie, în timp ce erupția Krakatoa din 1883 a produs 200 de megatone de energie.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Erupția colosală a vulcanului din Tonga, observată din spațiu. Un boom sonic a fost auzit până în Alaska

Imagini extraordinare cu Vezuviu, „bomba cu ceas a Europei”, înconjurat de nori

Erupția vulcanului Vezuviu a lovit Herculaneum „ca bomba atomică aruncată peste Hiroshima”

Vulcanul care a erupt în continuu timp de 5 ani. Imagini uimitoare cu „fântânile de lavă”