Home » Natură » Erupția colosală a vulcanului din Tonga, observată din spațiu. Un boom sonic a fost auzit până în Alaska

Erupția colosală a vulcanului din Tonga, observată din spațiu. Un boom sonic a fost auzit până în Alaska

Publicat: 17.01.2022

Erupția colosală a unui vulcan subacvatic din Tonga, o țară insulară din Oceanul Pacific, a fost surprinsă în timp real. Evenimentul exploziv din Pacificul de Sud a fost urmărit de un satelit care monitorizează Pământul.

Erupția vulcanului de pe insula Hunga Tonga-Hunga Ha’apai este vizibilă în imaginile spectaculoasă făcute de satelitul GOES West al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) din SUA.

O filmare cu erupția arată nori groși de fum ridicându-se la mare înălțime în atmosfera Pământului asemenea unei „ciuperci nucleare” în timp ce undele de șoc se îndepărtează de Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, una dintre cele 170 de insule care alcătuiesc regatul din Pacificul de Sud, scrie Space.

Un boom sonic cauzat de erupție, auzit până în Alaska

Erupția a dus la formarea unui tsunami care a lovit capitala Nuku’alofa, situată la aproximativ 65 de kilometri sud de vulcan. În plus, un boom sonic cauzat de erupție a putut fi auzit până în statul american Alaska.

Capitala Nuku’alofa a fost acoperită de un strat gros de cenușă vulcanică, iar accesul la internet și telecomunicații a fost întrerupt în urma erupției. Deocamdată, nu au fost anunțate victime sau pagube majore în capitala regatului Tonga.

Credit foto: AAP Image/Tonga Meteorological Services, Government of Tonga/Hepta.ro

Vulcanul de pe insula Hunga Tonga-Hunga Ha’apai a erupt inițial la 20 decembrie 2021 și apoi din nou la data de 13 ianuarie 2022. Cea din urmă a fost de șapte ori mai puternică decât evenimentul din decembrie și a aruncat un nor gros de cenușă și gaz la peste 20 kilometri în atmosfera Terrei.

Noua Zeelandă și Australia au trimis aeronave pentru a evalua pagubele

Erupția din 15 ianuarie a trimis, de asemenea, un nor de cenușă până la altitudinea de 19 kilometri în atmosferă, a precizat prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern.

Oficialii din Noua Zeelandă și Australia au trimis aeronave pentru a evalua pagubele, precum și ajutorare și provizii pentru Tonga, acolo unde resursele de apă ar putea fi contaminate.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Erupția vulcanului Vezuviu a lovit Herculaneum „ca bomba atomică aruncată peste Hiroshima”

Selfie-ul vieții sale. Un japonez s-a fotografiat chiar în timp ce un vulcan a erupt în spatele său

Vulcanul care a erupt în continuu timp de 5 ani. Imagini uimitoare cu „fântânile de lavă”

Piramidă mayașă, construită din cenușa unui vulcan uriaș. Erupția lui a răcit planeta

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase