Scurgeri masive de metan, observate din spațiu. De unde provine cea mai mare parte?

23 02. 2022, 09:00

Folosindu-se date obținute din satelit, cercetătorii au cartografiat nori groși de metan, datorați activităților umane.

Aceste imagini au scos la iveală faptul că acești nori de metan, emiși de uzinele de petrol și gaz și datorați scurgerilor sau lucrărilor de întreținere, se constituie în aproximativ 8-12% din cantitatea totală de emisii.

„Studiul confirmă ceea ce am intuit în studiile trecute privind uzinele individuale și regiuni: scăpările intermitente și masive de metan aferente operațiunilor din domeniul petrolului și al gazelor sunt des întâlnite la nivel global și trec neobservate”, indică Riley Duren, co-autor al studiului, cercetător la Universitatea din Arizona și director al Carbon Mapper.

De unde provine cea mai mare parte din emisiile de metan?

Organizația non-profit are scopul de a monitoriza și reduce emisiile de dioxid de carbon și metan, indică Live Science.

„În acest deceniu critic din punct de vedere al schimbărilor climatice este imperios necesară nevoia unui sistem global de observare, sistem care să aibă capacitatea de a detecta, localiza și cuantifica emisiile de metan pentru a fi relevante în procesul decizional”, mai spune Duren.

Al doilea cel mai întâlnit gaz cu efect de seră eliberat în atmosferă, după dioxidul de carbon

O tonă de metan eliberată în atmosferă atrage de 80 de ori mai multă căldură decât o tonă de dioxid de carbon, pe o perioadă de 20 de ani, indică MIT Climate Change Portal.

Pentru a măsura metanul eliberat de activitățile umane în lume, între 2019 și 2020, cercetătorii au studiat imaginile cu metanul atmosferic, realizate de Instrumentul de Monitorizare Troposferică de la bordul the Space Agency’s Sentinel-5P, care măsoară zilnic metanul din atmosferă.

Cei mai mari poluatori cu metan

Metanul eliberat în timpul producției de petrol și gaze este cel mai probabil un rezultat al activităților de întreținere, al defectărilor sau scurgerilor. Turkmenistanul este pe primul loc la emisiile de metan, urmat de Rusia, Uniunea Europeană, Iran, Kazakhstan și Algeria.

Cu toate acestea, cercetătorii nu au putut măsura norii de metan din zone ca Bazinul Permian sau zonele de producție ale petrolului din Canada sau China, pentru că valorile din aceste zone erau mult prea mari pentru a putea fi înregistrate de către senzori.

Prevenirea acestor nori de metan, fie prin întărirea sistemelor de detectare a scurgerilor de gaze, fie prin reducerea metanului eliberat în timpul lucrărilor de întreținere, ar însemna echivalentul eliminării a 20 de milioane de autoturisme pentru un an.

Vă mai recomandăm și:

Roverul Curiosity al NASA ar fi detectat emisii recente de metan pe planeta Marte

O abundență de metan detectată pe Enceladus ar putea fi un semn al existenței vieții

O nouă sursă de gaze cu efect de seră, descoperită în permafrostul siberian

Poluarea provoacă mai multe decese decât COVID-19, spune ONU