Home » D:News » Poluarea provoacă mai multe decese decât COVID-19, spune ONU

Poluarea provoacă mai multe decese decât COVID-19, spune ONU

Poluarea provoacă mai multe decese decât COVID-19, spune ONU
Foto: Shutterstock
Publicat: 18.02.2022

Poluarea contribuie la mai multe decese la nivel global decât COVID-19, arată un raport de mediu al ONU publicat marţi, care solicită „acţiuni imediate şi ambiţioase” pentru a interzice unele substanţe chimice toxice.

Conform raportului, poluarea cu pesticide, materiale plastice şi deşeuri electronice cauzează încălcări pe scară largă ale drepturilor omului, precum şi cel puţin 9 milioane de decese premature pe an, problema fiind, în mare măsură, trecută cu vederea.

Pandemia de coronavirus a provocat aproape 5,9 milioane de decese, potrivit agregatorului de date Worldometer.

Poluarea provoacă mai multe decese decât coronavirusul

„Abordările actuale de gestionare a riscurilor pe care le prezintă poluarea şi substanţele toxice eşuează în mod evident, ceea ce duce la încălcări pe scară largă ale dreptului la un mediu curat, sănătos şi durabil”, a declarat, din partea ONU, David Boyd, pentru Reuters.

Printre soluţiile găsite se numără interzicerea polifluoroalchilului şi a perfluoroalchilului, substanţe artificiale utilizate în produsele de uz casnic, cum ar fi vasele de gătit antiaderente. De asemenea, se recomandă curăţarea siturilor poluate şi, în cazuri extreme, relocări ale comunităţilor afectate, multe dintre ele sărace, marginalizate şi indigene.

Şefa pentru Drepturile omului din cadrul ONU, Michelle Bachelet, a numit ameninţările de mediu cea mai mare provocare a drepturilor la nivel mondial, un număr tot mai mare de cazuri de justiţie legate de climă şi mediu fiind invocate cu succes în procese ce ţin de drepturile omului.
Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase