Larva furnicii Monomorium triviale arată ca un extraterestru la microscop

27 03. 2022, 16:00

Furnica regină din specia Monomorium triviale prezintă unele formațiuni corporale pe cap, spate și abdomen în perioada în care este larvă.

Astfel, celelalte furnici știu cu exactitate cine este la conducere, chiar din primele clipe de existență ale reginei. Monomorium triviale sunt o specie de furnici originare din China, Japonia și Coreea de Sud care prezintă o coloratură similară cu cea a chihlimbarului, precizează Live Science.

Furnica regină a acestei specii se reproduce prin depunerea de ouă nefertilizate – așa că nu mai este nevoie de intervenția unui mascul – în cadrul unui proces care poartă denumirea de partenogeneza telitocă.

Fiecare regină are nevoie de o coroană

Studiul publicat recent în Zootaxa prezintă faptul că nici un mascul din specia aceasta nu a fost identificat până în prezent. Cele două mari categorii în care se împart aceste furnici sunt femelele lucrătoare sterile și reginele fertile.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au dorit să ajungă la o înțelegere mai bună a diferențierilor dintre aceste două clase de furnici, începând încă din momentul în care acestea sunt larve. Echipa a colectat câteva mușuroaie de Monomorium triviale dintr-un hățiș din apropierea suburbiilor japoneze, pentru ca mai apoi să transporte membrii încă nedezvoltați ai coloniei în niște mușuroaie artificiale din laborator.

Acolo, echipa a avut posibilitatea de a studia larvele de furnici folosind mai multe tehnici de microscopie modernă.

Povestea larvelor de furnici

Pe măsură ce lucrătoarea și regina s-au dezvoltat, acestea își eliminau exoscheletul, căpătând noi forme ciudate cu fiecare năpârlire. Ambele au pornit de la niște forme similare cu niște pete alungite, înainte de a li se dezvolta cavitatea bucală și perii presărați pe tot corpul, la doar câteva zile de la năpârlire.

Dar în forma finală a larvei, regina a căpătat o formă dincolo de orice asemănare. Corpul acesteia a rămas aproape complet fără peri, în schimb a dezvoltat 37 de excrescențe asemănătoare cu niște „tuberculi” de-a lungul întregului corp. Noul aspect aducea oarecum cu o păpușă de pluș extraterestră.

În momentul în care cercetătorii au prelevat unele mostre din interiorul acestor tuberculi au descoperit că protuberanțele erau compuse din piele întinsă și cuticule și că erau de aproape două ori mai groase prin comparație cu restul corpului reginei. Tuberculii nu conțineau deloc mușchi, canale sau funcții specializate, lucru care a ridicat întrebarea privitoare la rolul acestora.

Este posibil ca tuberculii să aibă rol de susținere

Autorii studiului nu știu cu exactitate rolul acestora, dar au făcut trimitere la cinci posibile explicații dintr-o lucrare a anilor 1976. Vechiul studiu trata morfologia diferitelor larve de furnici.

Astfel, acestea pot avea un rol de susținere a corpului larvei, să-i permită să se agațe de tavan sau pereți sau să fie un mecanism de apărare al reginei împotriva atacurilor din partea altor larve.

Rolul tuberculilor mai poate fi legat de procesul de hrănire, fiind folosiți pentru depozitarea hranei pe corpul larvei. „Funcția acestor tuberculi specifici reginei nu este încă știută la acest moment”, spun autorii studiului, dar prin observare poate că se va face mai multă lumină.

Vă mai recomandăm și:

Care este mirosul furnicilor?

O specie de furnici își poate micșora și regenera creierul. Sunt singurele insecte cunoscute capabile de așa ceva

Un cuib de viespi gigantice asiatice, descoperit în SUA, ascundea 180 de adulți și 1.500 de larve

Larvele de muşte Caddis folosesc microplastice pentru a-şi construi adăposturi