Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Care este mirosul furnicilor?

Care este mirosul furnicilor?

Publicat: 05.03.2022

Se știe despre multe animale că au un anumit miros, însă un mic reprezentant al regnului, pe care adesea nu îl băgăm în seamă, parcă a rămas ignorat. Oare care este mirosul furnicilor?

Despre sconcși este deja cunoscut faptul că miros foarte urât. Boul moscat, după cum îi spune și numele, emite în sezonul de împerechere o aromă asemănătoare moscului. Nu în ultimul rând, labele unor câini miros a fulgi de porumb.

Majoritatea oamenilor le-au întâlnit de-a lungul vieții; și atunci cum se explică faptul că cei mai mulți nu știu care este mirosul furnicilor?

Mirosul furnicilor este diferit în funcție de specie și poate fi surprinzător

Există peste 13.000 de specii de furnici. Atunci când Clint Penick (profesor asistent de ecologie, evoluție și biologie a organismului la Kennesaw State University din Georgia) le spune oamenilor că studiază aceste insecte, el primește adesea aceeași întrebare: „Furnici roșii sau furnici negre?”.

Dar există modalități mai utile și mai creative de a distinge speciile de furnici, a spus Penick. Una dintre ele este după miros.

„Dacă găsesc o specie cu care sunt familiarizat, s-ar putea să o ridic și să o zdrobesc. Mirosul mă poate ajuta uneori să identific mai ușor grupul de furnici din care face parte”, a spus el.

Nu toate furnicile miros suficient de puternic

Nu toate speciile de furnici sunt suficient de mirositoare pentru ca nasul uman să le detecteze mirosul. La unele dintre cele care sunt, mirosul poate fi slab, iar unele pot fi mirosite doar după ce au fost zdrobite, a spus Penick. Cu toate acestea, unele furnici pot fi mirosite de la distanță dacă se află într-o colonie suficient de mare.

Există patru mirosuri principale pe care se știe că le emit furnicile. Primul este cel de citronella (de la furnica citronella, cunoscută și ca furnica galbenă nebună, Lasius interjectus, și furnica galbenă mai mică, Lasius claviger) deși unii oameni descriu mirosul acestor furnici ca fiind de lămâie.

„Se crede că mirosul de citronella este folosit de furnici pentru a se apăra sau pentru deveni dezgustătoare pentru prădători”, a spus Penick.

De ce emit furnicile arome

Mirosul furnicilor-capcană (Odontomachus) poate fi considerat a fi în multe feluri, dar în niciun caz nu este dezagreabil: acestea miros a ciocolată.

Aceste furnici prădătoare produc un feromon de alarmă într-o glandă din capul lor pentru a-i anunța pe ceilalți membri ai coloniei când sunt în pericol; aroma este asemănătoare ciocolatei. Din păcate, aceste furnici trebuie zdrobite pentru a fi mirosite. „Am făcut-o doar o dată pentru a vedea dacă este adevărat, dar în mod normal încerc să evit”, a spus Penick.

Unele furnici, printre care furnicile de lemn (Formica) și furnicile dulgher (Camponotus), au un miros distinct pe care îl folosesc pentru apărare în loc să înțepe, scrie Live Science.

„Ele pot opri un urs cu acid formic dacă se adună mai multe și pulverizează simultan. Dar una singură nu poate decât să îți dea o mică aromă de oțet”, a spus Penick. Cu toate acestea, unii oameni spun că nu pot mirosi acidul formic; capacitatea de a-l mirosi ar putea fi genetică.

Legătura dintre mirosul furnicilor și brânza cu mucegai

Mirosul unei anumite furnici a fost controversat, dar Penick a spus că el și un coleg au rezolvat dezbaterea printr-un studiu din 2015 publicat în jurnalul American Entomologist.

Furnicile de casă urât mirositoare (Tapinoma sessile) au fost considerate pentru mult timp ca având un miros de nucă de cocos sau, uneori, de unt putred. Dar când Penick a mirosit una pentru prima dată, a fost lovit de aroma de brânză cu mucegai.

Așa că a trimis cele trei alimente și mostre de furnici la laboratorul unui prieten, unde un instrument numit cromatograf gazos a analizat compușii volatili eliberați în aer. Apoi au comparat compușii care alcătuiesc mirosurile alimentelor și ale furnicilor. Echipa a descoperit o potrivire între furnici și brânza cu mucegai.

În același timp, Penick a pus oamenii să evalueze cum credeau că miroase furnica. Majoritatea oamenilor au spus că miroase a brânză cu mucegai, dar unii au crezut că miroase a nucă de cocos putrezită. Așa că Penick a lăsat o nucă de cocos să putrezească în curtea lui și a găsit pe ea un mucegai care a fost același (Penicillium roqueforti) care este folosit pentru a produce brânza cu mucegai. Un alt mister a fost rezolvat.

Vă recomandăm să citiți și:

O nouă specie de cicade incredibil de rare a fost descoperită. Ultima observație, în urmă cu cinci decenii

O țestoasă uriașă, filmată în timp ce atacă și mănâncă un pui de pasăre. Cum este explicat comportamentul neobișnuit

Un pinguin rar de culoare galbenă observat în Georgia de Sud nu poate fi explicat de cercetători

Cercetătorii au aflat de ce veninul păianjenului mascul cu pânză-pâlnie este mult mai puternic decât cel al femelelor

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase