Home » Natură » Cum influențează Luna temperatura de pe Pământ?

Cum influențează Luna temperatura de pe Pământ?

Cum influențează Luna temperatura de pe Pământ?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15.05.2022

Un studiu de specialitate sugerează că ciclurile lunare – modul în care se manifestă Luna în raport cu Pământul – pot încălzi sau răci planeta cu 0,04 grade Celsius – destul pentru a afecta modelul de schimbare a climei și temperatura. 

Luna influențează temperatura aici pe Pământ, deși convingerile tradiționale cum că  înghețul are loc mai degrabă în timpul Lunii pline sunt nefondate.

Noul studiu al profesorului Ed Hawkins și a colegilor acestuia de la Universitatea Reading, Regatul Unit au studiat un ciclu lunar obișnuit de 18,6 ani, în timpul căruia planul orbital al acesteia în raport cu ecuatorul terestru se schimbă.

Influențele ciclului lunar

Acest ciclu este cunoscut încă din timpurile preistorice și poate să fie observat prin modificări ușoare ale locului în care răsare sau apune Luna.

Ciclul afectează mareele și modul în care apa caldă de la suprafața oceanului se amestecă cu apa rece de adâncime. Acest lucru, la rândul său, influențează rapiditatea cu care marea poate să absoarbă căldura, în consecință influențând temperatura.

Potrivit lucrării în discuție, aceste cicluri lunare pot încălzi sau răci planeta la poli cu aproximativ 0,04 grade Celsius. Diferențele sunt insesizabile pentru oameni, dar suficiente pentru a influența modelul schimbărilor climatice.

Schimbări mici cu impact major

În concret, efectul ar putea ajuta le explicarea aparentei încetiniri a încălzirii în jurul anilor 2000 și ar putea determina creșterea fracțională a încălzirii până în jurul anilor 2030, indică The Guardian.

Aceste descoperiri nu au fost încă confirmate, dar studiul oferă unele amănunte despre mai mulți factori complecși cu care specialiștii au de-a face, dar și a modului în care identifică fiecare posibilă influență, chiar și pe cele care pot părea nefondate.

Vă mai recomandăm și: 

O parte din apa de pe Lună ar fi putut proveni din atmosfera Pământului

O maree a transformat o peninsulă în insulă, iar un râu a început să curgă invers. VIDEO

Carbonul și schimbările climatice într-o lume străveche a ghețarilor. Cum au afectat Pământul?

Cum răspund microorganismele din sol la încălzirea globală?

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase