Home » Natură » Erupția vulcanului din Tonga a produs unde de presiune care au testat „limita teoretică”

Erupția vulcanului din Tonga a produs unde de presiune care au testat „limita teoretică”

Sursa foto: Profimedia
Publicat: 04.07.2022

Erupția masivă a vulcanului subacvatic din Tonga din Oceanul Pacific de la începutul acestui an a generat o explozie atât de puternică încât a trimis unde de presiune uriașe prin atmosferă și în jurul Pământului.

Aceste unde au fost cele mai rapide observate vreodată în atmosfera noastră, ajungând la viteze de 1.158 de kilometri la oră, arată un nou studiu.

„A fost cu adevărat o explozie uriașă și unică din punctul de vedere a ceea ce a fost observat de știință până acum”, a explicat Corwin Wright, coordonatorul studiului de la Centrul pentru Știința Spațială, Atmosferică și Oceanică din cadrul Universității Bath din Regatul Unit.

Undele atmosferice declanșate de vulcanul din Tonga s-au deplasat cu viteze fără precedent, „foarte aproape de limita teoretică”, a spus Wright.

Wright și colegii săi și-au publicat descoperirile în jurnalul Nature.

Hunga a trimis o coloană colosală de gaz și particule în mezosferă

Vulcanul, cunoscut drept Hunga Tonga-Hunga Ha’apai sau doar Hunga, este situat la aproximativ 65 kilometri nord-vest de capitala Nuku’alofa, făcând parte dintr-un lanț vulcanic numit arcul vulcanic Tonga-Kermadec.

La data de 15 ianuarie 2022, Hunga a erupt și a trimis o coloană colosală de gaz și particule în mezosferă, al treilea strat din atmosfera deasupra suprafața Terrei.

Coloana a atins o înălțime de 58 de kilometri la cel mai înalt punct, astfel că a fost cea mai mare coloană vulcanică din istoria înregistrărilor prin satelit.

Diverse sisteme spațiale și terestre au înregistrat erupția, iar oamenii de știință din toată lumea au început la scurt timp să analizeze datele.

Erupția a produs „meteotsunamiuri” micuțe și rapide în Pacific, Atlantic și Marea Mediterană

O echipă de cercetare a descoperit că undele atmosferice produse de vulcan au rivalizat cu cele produse de erupția Krakatau din 1883 în Indonezia, una dintre cele mai distructive erupții vulcanice din istoria înregistrată.

Undele produse de ambii vulcani au fost similare și au înconjurat planeta noastră de patru ori într-o direcție și de trei ori în cealaltă.

O altă echipă a descoperit că erupția Hunga a trimis unde peste ocean, producând „meteotsunamiuri” micuțe și rapide, adică o serie de valuri declanșate de perturbările aer-presiune, care au apărut în Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic și Marea Mediterană, potrivit Science Alert.

Unul dintre cele mai explozive evenimente din istoria modernă

Deasupra suprafeței Pământului, dincolo de linia Karman care delimitează spațiul la aproximativ 100 de kilometri de planeta noastră, unde de șoc declanșate de erupție au produs vânturi puternice cu viteze de până la 720 km/h.

Acum, folosind date similare și observații de la sol, Wright și colegii săi au confirmat că erupția a fost printre cele mai explozive evenimente vulcanice din istoria modernă. Rezultatele lor sugerează că undele atmosferice produse de vulcan au înconjurat Pământul de cel puțin șase ori și au atins viteze de 320 de metri pe secundă.

„Erupția a fost un experiment natural uimitor. Datele colectate vor îmbunătăți înțelegerea noastră cu privire la atmosferă și ne vor ajuta să perfecționăm modelele climatice și meteorologice”, a adăugat Wright.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Erupția vulcanului din Tonga a cauzat o explozie atmosferică „fără precedent” în istoria modernă

NASA a anunțat că erupția din Tonga a fost „echivalentă cu sute de bombe Hiroshima”

Erupția colosală a vulcanului din Tonga, observată din spațiu. Un boom sonic a fost auzit până în Alaska

NASA a surprins erupția unui vulcan subacvatic, unde rechini mutanți trăiesc într-un crater acid

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase