Home » Natură » Test de cultură generală. De unde provine denumirea de „Marea Moartă”?

Test de cultură generală. De unde provine denumirea de „Marea Moartă”?

Publicat: 22.11.2022

Una dintre cărțile frecvent căutate în trecut era Cartea Recordurilor Guinness. „Marea Moartă” era trecută ca având „cea mai mică altitudine din lume”. De unde vine numele acestei mări?

Marea Moartă este un corp de apă mărginit de Iordania la est și de Israel și Palestina la vest. Este un lac hipersalin (extrem de sărat) și cu adevărat una dintre minunile naturii.

Malurile lacului sunt situate la 423 de metri sub nivelul mării, ceea ce îl face cel mai jos punct de pe uscat.

De unde provine denumirea de Marea Moartă?

Cea mai veche referire la Marea Moartă actuală este înregistrată în Cartea Genezei, scriptura ebraică, unde este denumită alternativ Marea Sărată datorită conținutului său ridicat de sare. Cu niveluri de salinitate apropiate de 35% (342g/kg), este unul dintre cele mai sărate lacuri de pe planetă.

De asemenea, este un lac fără ieșire la mare, fără scurgere, ceea ce înseamnă că sarea este prinsă și nu poate scăpa, potrivit Science ABC.

În epoca romană, vizitatorii au început să se refere la ea drept „Marea Moartă”. Au numit-o astfel pentru că era lipsită de toate formele de viață „normale”, cum ar fi pești, plante și animale.

De atunci, acest lac a fost denumit în mod popular Marea Moartă. Cu toate acestea, este menționat și cu alte nume, cum ar fi Marea Sărată, Marea Câmpiei, Marea Primordială, Marea Sodomei, Marea Asfaltului și chiar Marea Diavolului, în diferite culturi.

De ce este acest lac atât de sărat?

Având în vedere că Marea Moartă nu are ieșire la mare și se află la cel mai scăzut nivel de altitudine terestră de pe planetă, devine un terminus în care curg ploaia și apa de suprafață. Cu toate acestea, acea apă nu poate curge în altă parte. Se poate doar evapora.

În timpul verilor arzătoare, există o pierdere irevocabilă de apă din lac. De aceea, de-a lungul a mii de ani, a existat o tendință de creștere a salinității, pe măsură ce apa s-a evaporat, în timp ce sarea și alte minerale au rămas în lac.

Există viață în această „mare”?

Cu un nivel atât de ridicat de salinitate, nu este surprinzător că marea și țărmurile sale nu prezintă floră și faună tipice care se găsesc în general lângă o mare. Având în vedere progresul științei și tehnologiei și Marea Moartă fiind un subiect fierbinte în rândul cercetătorilor, acum ne-am dat seama că Marea Moartă nu este cu adevărat o mare „moartă” lipsită de orice viață.

Mai multe cercetări au confirmat că aici există colonii de microbi minusculi. Unul dintre cele mai citate organisme sunt algele Dunaliella, despre care mulți susțin că oferă diverse beneficii pentru sănătate. Algele Dunaliella au o concentrație mare de beta caroten, antioxidanți și unele vitamine.

Pe lângă microbi, alte animale, precum pisicile de junglă, berzele, broaștele mari de lac și melcii, sunt ocazional văzute lângă țărmurile Mării Moarte.

Vă recomandăm să citiți și:

Cântecul păsărilor este benefic pentru sănătatea noastră mintală

Test de cultură generală. Care este cea mai grea insectă din lume?

Lacurile colorate din Etiopia oferă o priveliște extraordinară privite din satelit

De ce nu mai vorbim atât de des despre Triunghiul Bermudelor?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase