Home » Natură » Un studiu a identificat o nouă cauză pentru topirea gheții din Antarctica

Un studiu a identificat o nouă cauză pentru topirea gheții din Antarctica

Publicat: 14.01.2023

Cercetătorii au descoperit un proces care poate contribui la topirea platourilor de gheață din Antarctica. Mai exact, o echipă internațională de oameni de știință a constatat că bucățile de gheață adiacente, joacă un rol în provocarea instabilității altora în aval.

Studiul, condus de University of East Anglia din Marea Britanie, a identificat, de asemenea, că un mic giratoriu oceanic – un sistem de curenți oceanici circulari- de lângă platoul de gheață Thwaites poate avea un impact asupra cantității de apă topită de sub acesta.

Atunci când acest giratoriu este mai slab, mai multă apă caldă poate accesa zonele de sub platforma de gheață, provocând topirea acesteia.

Platoul de gheață Thwaites este unul dintre cele mai mari platforme de gheață din Antarctica de Vest și susține partea estică a ghețarului Thwaites, care s-a retras rapid în ultimii 20 de ani și care este cel mai mare contribuitor la creșterea globală a nivelului mării dintre ghețarii antarctici.

Platoul de gheață Thwaites, unul dintre cele mai mari platforme de gheață din Antarctica de Vest

Folosind un set unic de date colectate de senzorii instalați sub platoul de gheață Thwaites – care, de asemenea, s-a subțiat și slăbit semnificativ în ultimele decenii – cercetătorii au observat că straturile puțin adânci ale oceanului de sub acesta s-au încălzit considerabil în perioada ianuarie 2020 – martie 2021.

Cea mai mare parte a acestei încălziri a fost determinată de apele cu un volum mare de apă de topire glaciară, provenită de pe platoul de gheață Pine Island, aflat mai la est, care se scurgeau în zona de sub platoul de gheață Thwaites.

Apa de topire glaciară se amestecă, așadar, cu apa sărată atunci când oceanul topește baza platourilor de gheață și poate forma un strat de apă plutitoare care este mai cald decât apele din jur.

Această apă mai ușoară, relativ mai proaspătă și mai caldă aduce căldură care topește baza platoului de gheață Thwaites.

„Am identificat un alt proces care ar putea avea un impact asupra stabilității platourilor de gheață, dezvăluind importanța circulației oceanice locale și a gheții marine”, a explicat autorul principal, dr. Tiago Dotto, de la Centrul pentru Științe Oceanice și Atmosferice din cadrul UEA.

Ce topește baza platoului de gheață Thwaites?

„În acest studiu, publicat în Nature, arătăm că o mare cantitate de căldură în straturile de mică adâncime de sub un platou de gheață poate fi furnizată de apele provenite din alte platouri de gheață care se topesc în apropiere. Prin urmare, ceea ce se întâmplă cu un raft de gheață, poate avea un impact asupra raftului de gheață adiacent, și așa mai departe.”

„Acest proces este important pentru regiunile cu topire mare a platoului de gheață, cum ar fi Marea Amundsen, deoarece un platou de gheață se află lângă celălalt, iar exportul de căldură de la un platou de gheață poate ajunge la următorul prin intermediul circulației oceanice.”

În ianuarie 2020, colegii din SUA au forat găuri în gheață și au instalat senzori care monitorizează temperatura, salinitatea și curentul oceanic sub platoul de gheață Thwaites.

Timp de mai bine de un an, acești senzori au trimis, prin satelit, datele folosite pentru a identifica variațiile oceanice, de exemplu modul în care au variat temperatura și conținutul de apă de topire.

De unde provine excesul de căldură?

În urma acestor observații, cercetătorii au suspectat că excesul de căldură nu ar fi putut avea o origine locală la nivelul platformei de gheață Thwaites, deoarece nu au observat o topire puternică în locurile în care au fost instalați senzorii.

Combinând informațiile cu simulări computerizate pentru a identifica originea acestei călduri, ei au descoperit că apa care părăsește platoul de gheață Pine Island poate accesa zonele de sub platoul de gheață Thwaites.

Mecanismul care explică modul în care aceste ape accesează platoul de gheață Thwaites a fost identificat cu ajutorul unor simulări de modele și a datelor colectate cu ajutorul unor etichete atașate la foci, scrie EurekAlert.

Ambele au arătat că un vârtej din apropierea platformei de gheață Thwaites slăbește iarna, ceea ce permite ca mai multă căldură să ajungă în zonele de mică adâncime de sub platforma de gheață.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cercetătorii au descoperit că viața ar putea înflori sub gheața din Antarctica. Cum este posibil?

Primul român care a ajuns în Antarctica

Mostre de atmosferă veche de 5 milioane de ani, găsite în gheața din Antarctica

Singura insectă din Antarctica, în pericol de dispariție din cauza încălzirii globale

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase