Home » Natură » Singura insectă din Antarctica, în pericol de dispariție din cauza încălzirii globale

Singura insectă din Antarctica, în pericol de dispariție din cauza încălzirii globale

Publicat: 12.07.2022

O echipă de cercetători afiliați la o serie de instituții din SUA, care lucrează cu colegii de la British Antarctic Survey, Natural Environment Research Council, din Marea Britanie, și University of Johannesburg, din Africa de Sud, a găsit dovezi care sugerează că creșterea temperaturilor ar putea expune singura insectă din Antarctica la riscul dispariției.

Oamenii de știință și-au publicat descoperirile în revista Functional Ecology.

Există o singură insectă originară din Antarctica, Musculița Antarctică (Belgica antarctica). Aceste insecte sunt mici, au două aripi și trăiesc de obicei în locuri mlăștinoase.

Singura insectă din Antarctica este o musculiță

Musculițele din Antarctica și-au pierdut capacitatea de a zbura și au dezvoltat alte caracteristici pentru a trăi într-un mediu rece. Ciclul lor de viață este de doar 2 ani și cea mai mare parte a timpului este petrecut într-una dintre cele patru stadii larvare, potrivit Phys.org.

Larvele trăiesc în paturi umede de mușchi sau alge și supraviețuiesc mâncând materialul din jur. În perioadele cele mai reci ale iernii, când mediul lor îngheață, larvele se deshidratează singure, permițându-i corpului lor să înghețe fără a păți nimic.

Cercetările anterioare au arătat că, pe măsură ce temperaturile cresc din nou, larvele au nevoie de umiditate ridicată pentru a se rehidrata. În acest nou efort, cercetătorii s-au întrebat ce s-ar întâmpla cu singura insectă din Antarctica pe măsură ce temperaturile cresc din cauza încălzirii globale. Pentru a afla, ei au călătorit în regiune și au colectat mostre de larve.

Musculița antarctică nu va supraviețui dacă temperaturile cresc

Testarea larvelor în laborator a implicat plasarea lor în medii care simulau condițiile pe care le experimentează în prezent în mediul lor natural și pe cele care ar exista dacă ar crește temperatura. Testarea a durat șase luni, suficient de mult pentru a le permite larvelor să răspundă așa cum ar face-o în sălbăticie.

Cercetătorii au descoperit că chiar și schimbările mici de temperatură au avut un impact dramatic asupra larvelor. Cu cât temperatura a fost mai mare, cu atât a supraviețuit un număr mai mic de larve.

De asemenea, oamenii de știință au descoperit că depozitele de energie au fost afectate, ceea ce a dus la un comportament lent. Cercetătorii spun că comportamentul pe care l-au observat sugerează că dacă condițiile devin mult mai calde în Antarctica, este puțin probabil ca musculița să supraviețuiască.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii studiază cum reacționează elefanții la moarte folosind videoclipuri de pe YouTube

Limitarea altor poluanți climatici, nu doar CO2, ar putea salva Pământul

Cum sunt afectați tigrii pe cale de dispariție de drumuri și căi ferate?

„Râmele nebune”, care sar până la 30 cm înălțime, au invadat un stat american

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase