Home » Natură » Creșterea temperaturilor la tropice ar putea însemna vești proaste pentru iubitorii de cafea

Creșterea temperaturilor la tropice ar putea însemna vești proaste pentru iubitorii de cafea

Publicat: 19.03.2023

Condițiile climatice care reduc producția de cafea au devenit tot mai frecvente în ultimele patru decenii. Creșterea temperaturilor cauzate de încălzirea globală ar putea duce la „șocuri sistemice continue” pentru producția de cafea la nivel global, sugerează o nouă cercetare.

Cercetătorii au analizat impactul pe care l-au avut factorii climatici precum temperatura, precipitațiile și umiditatea asupra celor mai mari 12 țări producătoare de cafea, la nivel global, între 1980 și 2020.

Studiul, publicat în jurnalul PLOS Climate a arătat că frecvența „pericolelor climatice”, adică acele condiții suboptime de creștere datorate unor fenomene extreme, cum ar fi temperaturile ridicate, au crescut în fiecare regiune în timpul acelei perioade. Cinci din șase cei mai periculoși ani au apărut între 2010 și 2020, potrivit The Guardian.

Clima actuală este caracterizată de condiții prea calde în fiecare regiune

Temperaturile optime de creștere pentru două soiuri majore de cafea, arabica și robusta, sunt de la 18 la 22 de grade Celsius și de la 22 la 28 de grade Celsius.

Cercetătorii au constatat că între 1980 și 2020, regiunile de creștere au fost mai predispuse la temperaturi prea scăzute.

„Totuși, clima actuală este caracterizată de condiții prea calde în fiecare regiune”, au constatat aceștia, adăugând că „majoritatea regiunilor producătoare de cafea nu se confruntă niciodată cu temperaturi prea scăzute în sezonul în care cresc”.

Autorul principal al studiului, dr. Doug Richardson, care a finalizat cercetarea în timp ce lucra la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), a declarat că trecerea de la condiții reci și umede la condiții calde și uscate „este un rezultat al schimbărilor climatice”.

„Având în vedere proiecțiile privind schimbările climatice care arată că este probabilă o creștere continuă a temperaturilor la tropice, sugerăm că producția de cafea ar putea aștepta șocuri sistemice continue. Ca și în cazul altor culturi, un risc sistemic pentru comerțul mondial cu cafea este reprezentat de eșecurile sincronizate ale culturilor”, au precizat cercetătorii.

Cultivarea de cafea la nivel mondial s-ar putea înjumătăți până în 2050

Cercetări anterioare au arătat că suprafața de teren potrivită pentru cultivarea cafelei la nivel mondial s-ar putea înjumătăți până în 2050 din cauza schimbărilor climatice.

„Dacă există un șoc în ceea ce privește oferta de cafea într-un anumit an, dacă nu există suficientă cafea stocată din anii anteriori, atunci ne putem aștepta la o creștere a prețului”, a spus Richardson.

Cei mai mari 12 cultivatori de cafea reprezintă aproximativ 90% din producția mondială. Aceștia includ țări precum Brazilia, Peru și Mexic din Americi. Uganda și Etiopia din Africa și Vietnam și Indonezia din Asia de sud-est.

Vă mai recomandăm și: 

Migrația timpurie a omului în America, legată de schimbările climatice

Cel mai bun moment al zilei pentru a bea cafea

Cum este produsă cafeaua fără cafeină?

Gustul vinului nu mai este același din cauza schimbărilor climatice

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Arheologii au găsit o frescă cu Iisus reprezentat ca „Păstorul cel bun”
Arheologii au găsit o frescă cu Iisus reprezentat ca „Păstorul cel bun”
O predicție făcută de Albert Einstein în urmă cu un secol tocmai a fost confirmată
O predicție făcută de Albert Einstein în urmă cu un secol tocmai a fost confirmată
Ar putea fi „Steaua din Betleem” o planetă? Un vizitator strălucitor ne oferă un indiciu
Ar putea fi „Steaua din Betleem” o planetă? Un vizitator strălucitor ne oferă un indiciu
Când au aprins oamenii primul foc din istorie?
Când au aprins oamenii primul foc din istorie?
De ce uneori te trezești cu câteva minute înainte de alarma de dimineață?
De ce uneori te trezești cu câteva minute înainte de alarma de dimineață?
Un tratament similar cu Ozempic ar putea ajuta în curând pisicile grăsuțe
Un tratament similar cu Ozempic ar putea ajuta în curând pisicile grăsuțe
O substanță din ciocolata neagră ar putea încetini îmbătrânirea
O substanță din ciocolata neagră ar putea încetini îmbătrânirea
Oamenii de știință au descoperit două gene care ar putea opri răspândirea cancerului
Oamenii de știință au descoperit două gene care ar putea opri răspândirea cancerului
Lepra, între istorie și știință: ce înseamnă cu adevărat această boală și cât de mare este riscul astăzi
Lepra, între istorie și știință: ce înseamnă cu adevărat această boală și cât de mare este riscul astăzi
O navă spațială NASA de pe orbita planetei Marte s-a deconectat în mod misterios
O navă spațială NASA de pe orbita planetei Marte s-a deconectat în mod misterios
Geminidele ating vârful în weekendul 13 – 14 decembrie 2025. Cum să le vezi?
Geminidele ating vârful în weekendul 13 – 14 decembrie 2025. Cum să le vezi?
Epidemie „fără precedent” de gripă în Marea Britanie
Epidemie „fără precedent” de gripă în Marea Britanie
Fibrele, noul ingredient-vedetă. „Este un nutrient de care oamenii chiar au nevoie”
Fibrele, noul ingredient-vedetă. „Este un nutrient de care oamenii chiar au nevoie”
Nichita Stănescu, geniul răsfăţat de Ceauşeşti care a consumat alcool până a murit. „A făcut şi el un pact cu diavolul”
Nichita Stănescu, geniul răsfăţat de Ceauşeşti care a consumat alcool până a murit. „A făcut şi el un pact cu diavolul”
Gigantul Netflix, păcălit cu milioane de dolari de un regizor cunoscut de la Hollywood
Gigantul Netflix, păcălit cu milioane de dolari de un regizor cunoscut de la Hollywood
Locurile din avion pe care pasagerii ar trebui să le evite pe cât posibil
Locurile din avion pe care pasagerii ar trebui să le evite pe cât posibil
Interesul SUA pentru Groenlanda, motiv de panică pentru serviciile secrete daneze
Interesul SUA pentru Groenlanda, motiv de panică pentru serviciile secrete daneze
Unde ajung bagajele pierdute în aeroport?
Unde ajung bagajele pierdute în aeroport?