Home » D:News » Schimbările climatice pun în pericol pârtiile de schi din toată lumea

Schimbările climatice pun în pericol pârtiile de schi din toată lumea

Schimbările climatice pun în pericol pârtiile de schi din toată lumea
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 07.02.2023

Pârtiile din cele mai aglomerate și populare stațiuni, de la cele din Alpii elvețieni și până la cele din Munții Stâncoși ai Americii de Nord se confruntă cu dificultăți din cauza schimbărilor climatice. Însă cât de bine reușesc acestea să se adapteze la atmosfera tot mai caldă?

Anzère este o stațiune de schi din Elveția care devine tot mai „verde”. Dar acest sat elvețian a avut un a început destul de dificil anul 2023. La fel ca celelalte pârtii din Alpi, Anzère a fost nevoit să închidă câteva resorturi din cauza ploii și a cantității mici de zăpadă acumulate în decembrie și în primele zile din ianuarie. De exemplu, de Crăciun, Alpii au înregistrat temperaturi record de Crăciun și de Revelion, atingând valoarea de aproape 21 grade Celsius.

„A fost neobișnuit de cald de Crăciun și de Anul Nou, Aproape toată zăpada din sat a dispărut. Eram destul de îngrijorată”, a spus Stephanie Dijkman, director de turism din orașul Anzere. Din fericire, în ianuarie a nins și zăpada s-a depus, iar din acel moment, schiorii și-au programat vacanțele, notează BBC.

Stațiunile de schi au două opțiuni: să închidă sau să se adapteze

Chiar și în aceste condiții, vremea caldă care afectează din ce în ce mai mult Alpii nu este de bun augur pentru industria sporturilor de iarnă. Iar mulți dintre administratorii stațiunilor sunt conștienți de faptul că au două opțiuni: să închidă sau să își adapteze modelul de business pentru a face față cu schimbările climatice tot mai amenințătoare.

Pe lângă măsurile adoptate pentru a reduce emisiile de carbon (precum investiții în energie regenerabilă sau construirea celei mai mari centrale termice pe lemne din Europa), Anzère se pregătește pentru o perioadă când schiatul nu va mai reprezenta o activitate viabilă.

„Suntem conștienți că trebuie să ne adaptăm stațiunea pentru anii care vin. Investim mai mult în piste pentru bicicliști, în trasee montane, spații de promenadă și evidențiem tot ce avem de oferit, fie că este vorba despre vară sau despre iarnă”, a mai spus Stephanie Dijkman.

Sezon de schi scurt și pârtii verzi

Iar modificările climatice transformă schiatul dintr-o activitate distractivă într-una periculoasă. Sezonul pentru schi este tot mai scurt, iar pârtiile sunt tot mai verzi pe măsură ce temperaturile cresc. Iar ploile abundente din Alpi contribuie la topirea zăpezii și la formarea nămolului.

Sezonul de iarnă din Anzère s-a diminuat doar cu câteva zile în ultimii 30 de ani, a anunțat Dijkman.

„Însă în alte stațiuni europene, sezonul s-a scurtat cu câteva săptămâni, iar acest lucru este evident că are un impact mare”, a mai spus directorul de turism.

Drept urmare, resorturile de schi fac tot ce pot să se asigure că pot rămâne activi pe durata întregului sezon și să le asigure turiștilor pârtia pitorească și acoperită de zăpadă pe care o așteaptă. Pentru acest lucru, sunt aduse mașini uriașe de produs zăpadă pentru a acoperi pârtia cu pudră albă proaspătă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Castorii accelerează schimbările climatice din Arctica. Fenomenul, observat din satelit

Consecințele schimbărilor climatice. Pământul a devenit un „atlas al suferinței umane”

Ce au descoperit arheologii despre schimbările climatice din trecut?

Chiar și păsările au personalitate. Cum le ajută în lupta cu schimbările climatice?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase