Home » Natură » Test de cultură generală. Câtă apă beau cămilele?

Test de cultură generală. Câtă apă beau cămilele?

Publicat: 13.06.2023

Probabil mulți vă întrebați câtă apă poate stoca o cămilă în cocoașă; această întrebare este greșită și vom explica de ce. O întrebare mai potrivită este „Câtă apă beau cămilele?”.

Cămilele nu stochează apă în cocoașe. În schimb, cămilele folosesc cocoașele pentru a stoca depozite de grăsime bogate în energie, explică dr. Christopher S. Baird, de la West Texas A&M University.

Multe animale, inclusiv oamenii, folosesc grăsimea corporală ca depozit de energie. Cu toate acestea, unic la o cămilă este faptul că stochează grăsimea într-o cocoașă deasupra, în loc de în jurul burții sau al membrelor.

De ce are cămila cocoașă?

Cămila face asta pentru a rămâne rece. Grăsimea are tendința naturală de a izola căldura, acționând ca o pătură pentru corpurile care sunt acoperite de grăsime. Fiind un animal ce trăiește într-o climă caldă, o cămilă ar pierde energie încercând să se răcorească dacă grăsimea ei s-ar găsi în jurul corpului.

În schimb, plasând toată grăsimea la un loc într-o cocoașă, cămila poate păstra o temperatură corporală cât mai scăzută, având totuși o rezervă de energie.

Am putea compara cămila cu un turist din nordul Siberiei care are o haină plină de gustări; ce face acesta după ce coboară din avion în deșertul Sahara? Își scoate haina și o pune pe umăr. Acesta vrea să-și păstreze haina plină de gustări, dar nu vrea să o aibă înfășurată în jurul corpului, ceea ce l-ar încălzi.

Câtă apă beau cămilele?

Pentru a face față condițiilor calde și aride, cămilele au multe adaptări interesante. Printre acestea se numără capacitatea de a sta mult timp fără apă și capacitatea de a bea cantități mari de apă foarte repede.

Câtă apă beau cămilele? O cămilă obișnuită poate bea 200 de litri de apă în trei minute. Probabil că de aici apare neînțelegerea că aceste animale stochează apă în cocoașe. La urma urmei, apa trebuie să fie păstrată undeva. În realitate, apa intră în digestia și sistemul circulator al animalului.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Care sunt singurele mamifere zburătoare?

O nouă specie de broască, parcă desprinsă din „Stăpânul Inelelor”, a fost descoperită în Ecuador

Un specimen hibrid de pasăre colibri cu gâtul auriu îi surprinde pe cercetători

Test de cultură generală. Ce animal are 3 inimi, 9 creieri și sânge albastru?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase