Home » Istorie » Opere de artă antice dezvăluie indicii despre hibridizarea cămilelor în Regatul Hatra

Opere de artă antice dezvăluie indicii despre hibridizarea cămilelor în Regatul Hatra

Opere de artă antice dezvăluie indicii despre hibridizarea cămilelor în Regatul Hatra
Credit foto: Vidale, M., et al., Antiquity 2022
Publicat: 27.01.2022

Arheologii care desfășurau lucrări de restaurare la un templu antic din Irak au identificat dovezi ale hibrizilor timpurii între dromaderi (Camelus dromedarius) și cămile bactriene (Camelus bactrianus).

Descoperirea a fost făcută la Templul lui Allat din orașul Hatra, situat la 70 de kilometri de Mosul. Orașul antic impresionant a fost cândva capitala Regatului Hatra, însă a fost devastat de gruparea Stat Islamic (ISIS) între 2015 și 2017.

De atunci, proiectele de cercetare Aliph-ISMEO au muncit din greu la restaurarea orașului. În timpul lucrărilor, coordonate de profesorul Massimo Vidale de la Università degli Studi di Padova din Italia, arheologii au identificat cămile hibride într-o friză din Templul lui Allat deauspra unei uși.

Studii anterioare au identificat opt dromaderi și două cămile bactriene în friză. Însă, cercetările echipei, publicat în jurnalul Antiquity, au dezvăluit că fața și blana cămilelor bactriene sunt mai similare cu hibrizi între dromaderi și cămile bactriene.

Astfel de cămile hibride sunt mult mai prețuite

Mai mult, cercetătorii au observat o adâncitură limitată între cocoașe, la fel ca în cazul hibrizilor moderni. Astfel de cămile hibride sunt mult mai prețuite pentru că sunt mai puternice și rezistente decât speciile din care provin.

Friza a fost cel mai probabil adăugată în timpul lucrărilor de renovare cerute de Regele Sanatruq I și fiul său, Abdsamiya, în jurul anului 168 e.n. În timpul renovărilor, familia regală a adăugat statui și a dedicat situl zeiței Allat. Cămilele par să fi fost un animal sacru pentru zeiță.

Credit foto: Vidale, M., et al., Antiquity 2022

„Construirea Templului lui Allat pare să fi fost o decizie îndrăzneață pentru Regele Sanatruq I care l-a dedicat zeiței Allat, una dintre cele mai importante zeități arabe pre-islamice”, a spus profesorul Vidale.

În tot acel timp, renovările au surprins dovezi ale hibridizării cămilelor. Unii cercetători au speculat că producerea de hibrizi are loc de milenii, însă dovezile fizice sunt limitate. Cele mai vechi schelete ale unor cămile hibride au fost găsite în Imperiul Roman și Imperiul Part și datează din primul secol după Hristos.

„Imaginea pare să transmită un mesaj clar”

Așadar, friza ajută la extinderea istoriei cămilelor hibride timpurii, arătând că existau procese e împerechere complexe în afara acestor două imperii puternice, potrivit Heritage Daily.

„Imaginea pare să transmită un mesaj clar, anume implicarea directă a regelui în practicile de hibridizare și gestionare a turmelor de cămile”, a adăugat profesorul. Un astfel de control asupra celor mai bune cămile ar fi ajutat la consolidarea influenței familiei regale.

De asemenea, imaginea din friză indică unele dintre strategiile politice ale regelui, acesta asociindu-se cu animalul sacru care reprezenta una dintre cele mai importante zeități arabe pre-islamice.

„Prin faptul că era atractiv pentru grupurile arabe, regele a făcut un pas important în procesul detașării Regatului Hatra din umbra Imperiului Part”, a precizat Vidale. Astfel, descoperirea nu dezvăluie doar istoria hibridizării cămilelor, ci și cum regatul și regii săi au prosperat.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Primii hibrizi au fost creați de oameni în Mesopotamia antică. Erau „bestii extrem de valoroase”

Urșii hibrizi „pizzly”, tot mai răspândiți în Arctica din cauza schimbărilor climatice

Oamenii de știință sunt alarmați de hibrizi parțial umani și parțial maimuțe crescuți în laborator

O rețea neurală a creat o sumedenie de mutanți. Animalele arată ca niște hibrizi înspăimântători

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase