Home » Natură » Culorile spectaculoase ale toamnei în Japonia, văzute tocmai din spațiu

Culorile spectaculoase ale toamnei în Japonia, văzute tocmai din spațiu

Culorile spectaculoase ale toamnei în Japonia, văzute tocmai din spațiu
Credit foto: Date de la Copernicus Sentinel (2023), procesate de ESA, CC BY-SA 3.0 IGO
Publicat: 14.11.2023

O nouă fotografie publicată de Agenția Spațială Europeană (ESA) surprinde culorile spectaculoase ale toamnei peste arhipelagul japonez.

Japonia este compusă din mii de insule ce se întind peste 2.500 de kilometri prin Oceanul Pacific de Vest. Aproape tot teritoriul uscat, însă, este alcătuit din cele patru insule principale ale țării, dintre care trei pot fi observate în fotografia surprinsă cu sateliții misiunii Copernicus Sentinel-3. De la nord la sud vedem Honshu, cea mai mare insulă ce se extinde în arcul de nord-est și sud-vest, Shikoku, chiar sub partea cea mai joasă a Honshu, iar insula Kyushu este la bază.

Fotografia surprinde, de asemenea, câte lanțuri muntoase are Japonia, dar și faptul că 68% din teritoriu este acoperit de păduri. Temperaturile mai scăzute și mai puțină lumină solară pe timpul zilei au declanșat o adevărată frenezie a culorilor de toamnă, observată aici în nuanțe de maroniu și roșu. Culorile depind de speciile de copaci, vremea locală, altitudine și orientarea față de versanți.

Cel mai mare „mega-oraș” din lume

Zonele urbane și cele agricole sunt evidențiate prin nuanțele de gri. Cea mai mare regiunea de pe coasta de est a insulei Honshu este capitala japoneză Tokyo. Această zonă metropolitan, cunoscută mai degrabă drept Marele Tokyo, se întinde în jurul Golfului Tokyo și găzduiește în jur de 37 de milioane de oameni, astfel că este cel mai mare „mega-oraș” din lume. Alte zone urbane, vizibile de-a lungul coastei Pacificului, sunt Nagoya și Osaka.

Honshu mai este și locul în care găsim cel mai înalt munte al țării, Fuji, un vulcan rămas latent încă din anul 1707. Vârful său acoperit de zăpadă poate fi observat în fotografie, acolo unde se vede un punct mic și alb în apropiere de coasta cu Pacificul, la aproximativ 100 kilometri sud-vest de Tokyo, explică ESA.

Sateliții misiunii Copernicus Sentinel-3, cei mai complecși de până acum

Un alt vulcan este Sakurajima de pe insula sudică Kyushu. Cândva o insulă-vulcan în mijlocul Golfului Kagoshima, acum este o peninsula după ce o erupție violentă în anul 1914 a făcut legătura cu peninsula Osumi de la est.

Sateliții misiunii Copernicus Sentinel-3 transportă patru senzori, astfel că sunt cei mai complecși de până acum dintre misiunile Sentinel. Instrumentul Ocean and Land Colour folosit pentru a crea imaginea din cazul de față oferă o nouă perspectivă cu Pământul nostru, monitorizează ecosistemele oceanice, susține agricultura și oferă estimări atmosferice pentru aerosoli și nori.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Telescopul Webb a descoperit obiecte misterioase care plutesc libere în spațiu

Premieră în spațiu! Guvernul SUA a amendat o companie pentru că nu a scos un satelit de pe orbita Pământului

Un fost astronaut NASA a descoperit „o minciună enormă” atunci când a privit Pământul din spațiu

Un semn de întrebare uriaș, observat de Telescopul Webb în spațiul îndepărtat

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase