Home » Natură » Cât de mare a fost cel mai mare fulg de zăpadă văzut vreodată?

Cât de mare a fost cel mai mare fulg de zăpadă văzut vreodată?

Publicat: 24.12.2023

Fulgii de zăpadă pot fi orice bucată care cade dintr-un nor de iarnă, dar atunci când vorbim despre structura individuală care este aplicată peste tot pe decorațiunile festive, ne referim la cristale de zăpadă. Modelul lor de creștere este dictat de condițiile de mediu, de obicei, dezvoltându-se cu o simetrie hexagonală, dar există o limită în privința dimensiunii pe care o pot atinge? Care este cel mai mare fulg de zăpadă?

Care este cel mai mare fulg de zăpadă văzut vreodată? „În noaptea de 27 ianuarie 1887, o furtună de iarnă puternică a adus fulgi de zăpadă descriși ca fiind ‘mai mari decât oalele de lapte’ peste valea râului Clark Fork, în apropierea unei ferme deținute de Matt Coleman, lângă Missoula din Montana, SUA.

Raportele sugerează că aveau până la 38 de centimetri lățime și 20 cm grosime”, potrivit Guinness World Records.

Care este cel mai mare fulg de zăpadă văzut vreodată?

Aici, distincția dintre fulg de zăpadă și cristal de zăpadă devine importantă, deoarece aceste „excreții” de zăpadă de dimensiuni mari pot fi aglomerări de mai multe cristale de zăpadă presate la un loc. Cristalele de zăpadă rezultă din trecerea apei din stare gazoasă (vapor) direct într-o formă solidă (gheață), fără a deveni mai întâi lichidă, pe când un fulg de zăpadă poate fi orice bucată de gheață căzută din cer, explică IFLScience.

Un expert în cristale de zăpadă este profesorul de fizică de la Caltech dr. Kenneth Libbrecht, ale cărui cercetări au abordat misterul formării cristalelor de zăpadă în diferite forme. „A fost o problemă care părea că trebuie rezolvată. E o rușine pentru comunitatea științifică faptul că nu știm cum funcționează asta. Adică, acest lucru cade din cer”, a spus el.

În cariera sa de peste 20 de ani în studierea cristalelor de zăpadă, profesorul a elaborat un model care poate explica de ce diferite temperaturi duc la structuri diferite, oferind și răspuns la întrebarea „Sunt toate cristalele de zăpadă identice?” prin crearea a ceea ce el a denumit cristale „gemene identice” într-un laborator.

Diferența dintre fulg de zăpadă și cristal de zăpadă

După ce a examinat atât de multe, nu este o surpriză că recordul pentru cel mai mare cristal individual de zăpadă este atribuit unei observații făcute de Libbrecht în sălbăticie. El a descoperit un cristal masiv care măsura 10 milimetri de la un vârf la altul. S-ar putea să nu sune foarte mare, dar având în vedere că o dendrită stelară tipică are în jur de 2 până la 4 milimetri în diametru, acesta este de fapt enorm.

La fel ca la observarea păsărilor, pasionații de cristale de zăpadă observă fulgii de zăpadă pentru a vedea ce structuri cristaline pot identifica. Și voi puteți încerca să depășiți recordul lui Libbrecht! Tot ce aveți nevoie este:

  • O haină călduroasă cu mâneci de culoare închisă; aveți nevoie de un fundal pe care să aterizeze cristalul de zăpadă.
  • O lupă; o mărire de 5X ar trebui să fie suficientă și să puțin.
  • Să cunoașteți cristalele de zăpadă; la fel cum trebuie să cunoști speciile pentru a vedea păsările, trebuie să cunoști cristalele de zăpadă înainte de a le putea identifica în sălbăticie. Libbrecht a scris ceea ce el numește un „ghid de teren pentru cristalele de zăpadă”, dar fotografii și videoclipuri cu diferite tipuri pot fi găsite pe site-ul său.

Ultimele, dar nu cele din urmă, lucruri necesare sunt vreme rece și răbdare.

Vă recomandăm să citiți și:

Cea mai mare adâncime la care a fost observată albirea la corali

„Semnele vitale” ale Pământului, mai proaste ca niciodată în istoria omenirii. „Din păcate, timpul s-a scurs…”

Uraganele din Atlantic devin mai puternice mai repede decât acum 40 de ani

Nivelul de dioxid de carbon din lume, la un pas de nou record

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase