Home » Natură » Norvegia va permite deversarea deșeurilor miniere în fiorduri

Norvegia va permite deversarea deșeurilor miniere în fiorduri

Publicat: 21.01.2024

Norvegia va permite ca deșeurile miniere să fie aruncate în fiordurile sale, după ce Guvernul a câștigat un proces împotriva organizațiilor de mediu care au încercat să blocheze acest plan.

După o dispută care a durat 15 ani, compania privată Nordic Mining a primit undă verde pentru a arunca 170 de milioane de tone de deșeuri miniere pe fundul fiordului Førde, ceea ce, potrivit criticilor, va amenința viața marină și va pune în pericol biodiversitatea.

Norvegia se alătură doar altor două țări – Papua Noua Guinee și Turcia – care încă mai acordă noi licențe pentru eliminarea deșeurilor marine.

Instanța a obligat cele două organizații de mediu care au intentat procesul, să plătească cheltuieli de judecată de aproximativ 110.000 de lire sterline.

Guvernul a câștigat un proces împotriva organizațiilor de mediu

Acestea ar mai putea să ducă cazul la Curtea de Apel, dar spun că resursele lor sunt în prezent prea reduse pentru a continua lupta, deși speră să obțină sprijin extern.

„Acest lucru contravine Convenției de la Aarhus, care prevede că accesul la justiție în probleme de mediu nu ar trebui să fie prohibitiv din punct de vedere financiar. Pur și simplu nu avem banii necesari pentru a continua cazul în acest moment”, a explicat Truls Gulowsen, directorul organizației Friends of the Earth Norway.

El a declarat că verdictul ar putea descuraja viitoarele procese care vizează protejarea mediului împotriva forțelor comerciale. Criticii au acuzat guvernul că și-a ignorat proprii consilieri, Institutul Norvegian de Cercetări Marine.

„Rolul nostru este de a face cercetări și de a sfătui administrația cu privire la consecințele probabile, dar depinde de politicieni și de administrație să ia deciziile”, a explicat Geir Huse, cercetător senior la acest institut.

Verdictul ar putea descuraja viitoarele procese care vizează protejarea mediului

„Evaluarea noastră asupra proiectului a evoluat în timp. Astăzi concluzionăm că sfătuim împotriva depozitării deșeurilor marine, deoarece ar putea pune în pericol un ecosistem sănătos și durabil în fiordul Førde.”

Huse a declarat că fiordul este un loc important de reproducere a codului, precum și o rută de migrație pentru somon din patru râuri, și a subliniat riscul ca particulele fine să fie dispersate pe o întindere mai mare a mării.

„Există o mare probabilitate ca acestea să se răspândească dincolo de fiord, având consecințe necunoscute”, a adăugat Huse.

Nordic Mining va extrage granat, un mineral unic folosit ca abraziv, și rutil, un mineral oxid compus din dioxid de titan, care este folosit, printre altele, în vopsele, cosmetice, implanturi medicale și articulații artificiale, scrie The Guardian.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Ce s-ar putea întâmpla cu Anders Breivik, norvegianul care a ucis 77 de oameni?

Anders Breivik, norvegianul care a omorât 77 de oameni, dă în judecată statul

China și Norvegia, pe primele locuri în clasamentul vehiculelor electrice

O familie din Norvegia a dat peste o comoară vikingă în curtea casei

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase