Home » Natură » Recordurile naturii

Recordurile naturii

Publicat: 28.01.2010
Multe performante sunt relative. Totusi, numeroasele si variatele recorduri ale animalelor sunt vesnice subiecte de actualitate. Subiecte cu atat mai interesante cu cat, la fel ca in lumea recordurilor sportive, performantele nasc discutii in contradictoriu. Veti vedea.

In cautarea bestiilor

Dintotdeauna, oamenii au fost pasionati de recorduri: au dorit sa afle, sa faca sau sa aiba „ceva” care sa fie cel mai mare, cel mai mic, cel mai scump, cel mai iute, cel mai frumos, cel mai… cel mai…

E vorba de stravechea si innascuta inclinatie a oamenilor spre competitie. Ce altceva este recordul daca nu o iesire din mediocritate, o insusire care te ridica, intr-un fel sau altul, deasupra altora (sau te coboara sub ei); in orice caz, te scoate din masa anonima a celor de un fel cu tine, facandu-te sa fii un fel – ciudat si efemer – de lider sau chiar de erou?

Si cum pe noi, oamenii, ne intereseaza recordurile, ne intereseaza recordurile tuturor. Am extrapolat pasiunea noastra pentru „cel mai…” chiar la natura, desi natura numai asta n-a avut in vedere atunci cand si-a alcatuit creatiile.

Animalelor nu le pasa de recorduri, ele isi vad de vietile lor individuale si de vietile lor ca specii, cu alte cuvinte, de evolutia lor. Lupta pentru supravietuire iar competitia intre ele are loc in scopuri mult mai importante decat o celebritate efemera.

Dar, pentru ca fiecare specie este ceea ce este, iar noi, oamenii, suntem pasionati de recorduri, va prezentam in acest articol cateva dintre „recordurile naturii”. O precizare importanta: nici persoanele de meserie, cele care studiaza de zeci de ani fluturii sau gandacii, nu sunt intotdeauna de acord asupra unor recorduri. Nu este la fel de simplu ca atunci cand vine vorba de cel mai lung pod sau de cea mai inalta cladire. Podul e unul singur si lungimea lui e una si aceeasi, pe cand vietuitoarele sunt nenumarate (exista 30.000 de specii de gandaci, fiecare reprezentata prin cine stie cate milioane de exemplare), iar „performantele” lor variaza de la individ la individ, ceea ce face ca lucrurile sa fie tare complicate si sa devina subiect de dispute stiintifice.

Apar comentarii chiar si asupra felului in care au fost facute masuratorile, ca sa nu mai vorbim de credibilitatea relatarilor venite de la diversi martori oculari. Povestile oamenilor junglei despre serpi anaconda lungi de peste 15 metri sunt sau nu sunt de crezut? Poate ca exista asemenea serpi, poate ca e vorba despre o eroare de apreciere… Cine poate sti?

Recordurile lumii vii

Cel mai mare fluture
Fluturele cap de sarpe (Attacus atlas)
Unde traieste: sud-estul Asiei
Dimensiuni: anvergura 25-28 cm
Ce mai stim despre el: E considerat insecta cu cea mai mare suprafata a aripilor: cca 400 cmp. Recordul de anvergura – distanta dintre varfurile aripilor – apartine speciei Thysania agrippina, din America de Sud.

*

Cel mai mare gandac
Gandacul-elefant (Megasoma sp.)
Unde traieste: America de Sud
Dimensiuni: cca 13 cm lungime, 30 g greutate
Ce mai stim despre el: Cinci specii isi disputa titlul de „cel mai mare”. Gandacii-elefant par a fi cei mai voluminosi si mai grei. Cifra de 30 g se refera la un exemplar dintr-o colectie; exemplarele vii sunt, desigur, mai grele.

*

Cel mai mare peste
Rechinul-balena (Rhincodon typus)
Unde traieste: vestul Oceanului Atlantic
Dimensiuni: 12 m lungime, 13 t greutate
Ce mai stim despre el: Se hraneste cu pesti, moluste si crustacee; in ciuda dimensiunilor coplesitoare, nu este periculos pentru om. Este o specie destul de rara si de putin cunoscuta.

*

Cel mai mare sarpe
Anaconda verde (Eunectes murinus)
Unde traieste: America de Sud
Dimensiuni: 10 m lungime, peste 100 kg greutate
Ce mai stim despre el: Chiar daca, oficial, recordul de lungime ii apartine pitonului reticulat din Asia (Python reticulatus), anaconda este considerat de catre specialisti drept sarpele cel mai solid, ca volum si masa corporala.

*

Cea mai masiva reptila
Crocodilul de mare (Crocodylus porosus)
Unde traieste: Australia
Dimensiuni: pana la 8 m lungime, 1,5 t greutate
Ce mai stim despre el: Poate trai atat in apele dulci, cat si in cele salmastre (salcii) de la gurile fluviilor. Se hraneste cu pesti, serpi, pasari acvatice, mamifere, chiar si cu alti crocodili.

*

Cea mai mare soparla
Varanul din Komodo (Varanus komodoensis)
Unde traieste: insula Komodo si alte cateva insulite din Indonezia
Dimensiuni: 3 m lungime, 80 kg greutate
Ce mai stim despre el: Carnivor, ataca mistreti, cerbi si capre; daca nu are succes la vanatoare, se multumeste cu cadavre. Distrugerea padurilor indoneziene afecteaza grav aceasta specie.

*

Cea mai lunga migratie
Chira arctica (Sterna paradisaea)
Unde traieste: tundra arctica
Dimensiuni: 35 cm lungime, 300 g greutate
Ce mai stim despre ea: Recordul ei consta in lungimea incredibila a calatoriei pe care o face in fiecare an: 30.000 km. Chira arctica migreaza, in fiecare an, de la Cercul Polar de Nord pana in Antarctica si inapoi.

*

Singurele pasari care pot zbura inapoi
Colibri (Trochilidae)
Unde traiesc: America de Nord, Centrala si de Sud
Dimensiuni: Exista cca 300 specii de colibri, cea mai mica – Mellisuga helenae – are doar 5 cm lungime, cea mai mare – Patagona gigas – ajunge la 21 cm.
Ce mai stim despre ele: Se hranesc cu nectar si contribuie la polenizarea unor plante.

*

Cea mai mare pasare
Strutul african (Struthio camelus)
Unde traieste: Africa
Dimensiuni: 2,5 m inaltime, 130 kg greutate
Ce mai stim despre el: Povestea cu ascunderea capului in nisip nu e adevarata, iar poza de aici e doar pentru amuzament. Strutul african este si pasarea care depune cele mai mari oua, in marime absoluta: 1,5 kg.

*

Pasarile care depun cele mai mari oua
Kiwi (Apteryx sp.)
Unde traiesc: Australia
Dimensiuni: de marimea unei gaini, cantaresc cca 1,8 kg
Ce mai stim despre ele: Oul depus de kiwi cantareste cam 25% din greutatea pasarii. Pentru comparatie, e ca si cum o femeie de 60 kg ar naste un bebelus de 15 kg.

*

Cel mai mic mamifer
Chitcanul etrusc (Suncus etruscus)
Unde traieste: Africa, Asia, sudul Europei
Dimensiuni: 3,5-5 cm lungime, 2 g greutate
Ce mai stim despre el: Imparte titlul cu o specie de liliac din Thailanda: liliacul-bondar (Craseonycteris thonglongyai).

*

Cel mai mare mamifer
Balena albastra (Balaenoptera musculus)
Unde traieste: in toate oceanele
Dimensiuni: 30 m lungime, 170 t greutate
Ce mai stim despre ea: Balenele nu au dinti, ci fanoane (lame de consistenta cornoasa, foarte dese), prin care filtreaza apa, retinand crustaceele marunte; acestea constituie hrana lor, din care consuma cateva tone pe zi.

*

Cel mai rapid mamifer
Ghepardul (Acinonyx jubatus)
Unde traieste: Africa
Dimensiuni: 1,3 m (corpul), plus o coada de 80 cm; 60 kg
Ce mai stim despre el: Poate atinge viteza de 110 km/h, chiar daca doar pentru cateva secunde (suficient pentru a prinde erbivorele iuti ale savanei). Si are nevoie doar de doua secunde pentru a ajunge de la 0 la 75 km/h.

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase