Prima pagină Sporturi

Concursul „Urca pe Kilimanjaro si castiga” a ajuns la final

Adrian Nicolae | 10.27.2009 | ● Vizualizări: 114
Concursul „Urca pe Kilimanjaro si castiga” a ajuns la final     Kilimanjaro, descopera, escaladare, munte, expeditie + zoom
Galerie foto (8)

In urma cu mai putin de doua luni, Descopera.ro te provoca sa participi la o expeditie inedita in Africa si sa cuceresti varful Kilimanjaro alaturi de 3 alpinisti romani profesionisti: Laurentiu Dragota, Andrei-Ionut Popescu si Marius Bura. Astazi, aventura celor trei a luat sfarsit iar Descopera.ro il va face vedeta pe castigator, Marchidanescu Rares Aurelian, publicand pe site poza cu el pe Kilimanjaro si inmanandu-i tricoul cu autograful alpinistilor participanti la expeditie.

Kilimanjaro, muntele african al carui pisc solitar, vesnic albintr-un continent vesnic negru, se lasa scaldat in lumina aspra dela ecuator, deasupra oricaror constrangeri meteorologice. O locatiede poveste, aflata la 6.000 kilometri distanta de tara noastra,care a capatat, insa, pentru mai multe zile, un pic din izulCarpatilor, dupa ce o echipa formata din montaniarzii romaniLaurentiu Dragota, Andrei Ionut Popescu si Marius Bura, a facut ovizita, pana in varf, in cadrul expeditiei Kibo2009.Alegerea traseului ideal nu a fost o misiune facila, deoarecefiecare are elemente specifice pe care un alpinist trebuie sa le iain considerare. Sunt rute relativ usoare, unele moderate, iaraltele chiar periculoase. Unele favorizeaza o aclimatizare optima,altele sunt mai potrivite in sezonul ploios iar altele auposibilitati de cazare/campare mai bune. "Baietii nostri" si-aupornit ascensiunea pe Machame, cel mai dificil dar si cel maispectaculos traseu dintre cele sapte disponibile. Ruta a inceput inpartea de sud-vest a muntelui, in zona denumita Machame Gate si nua avut posibilitati de cazare in cabane. Catararea pe aici dureazaminimum sase zile, desi sapte sunt recomandate de obicei. Coborareaeste in Mweka, in partea de sud-est a muntelui. Datorita urcariiprin partea de vest si a coborarii prin nord, Machame oferaperspective asupra celor mai spectaculoase peisaje din Kilimanjaro.De asemenea, Machame strabate locuri extraordinare ca platoulShira, Barranco, si Turnul de lava.

Machame este ruta ideala pentru cei care doresc o ascensiune maidificila si sunt increzatori in abilitatea lor de a petrecreperioade lungi de timp pe un traseu mai abrupt. Unul din scopurileaceastei expeditii, alaturi de escaladarea celui mai inalt varf depe contintentul african, in cadrul unei expeditii integralromanesti, a fost si aducerea in prim plan a problemelor de mediucu care se confrunta lumea alpina internationala."Unul dintre scopurile acestui proiect este de a demonstra caoricine, indiferent de varsta, job sau experienta personala poateavea succes in realizarea unei asemenea expeditii. Prin intermediulacestui proiect dorim sa va oferim o mica incursiune in ceea ceputeti vedea, invata si descoperi. De aceea vom avea un jurnaldetaliat pe parcursul expeditiei, care va explica pas cu pas totceea ce am experimentat. Vom fotografia, vom filma si in cele dinurma vom invata noi lectii de viata pe care dorim sa le impartasimcu voi. Consideram important sa promovam sporturile montane inRomania si sa aratam ca oricine poate avea performante sportivefoarte bune, cu antrenamentul si mentalitatea corespunzatoare. Deasemenea, vrem sa aratam ca Romania, desi aflata la o distanta atatde mare fata de Africa, are o responsabilitate importanta vizavi deschimbarile climatice care afecteaza intreaga lume, iar noiintentionam sa reflectam aceasta situatie in expozitia foto ce vaurma expeditiei.", astfel suna declaratia oficiala pe carebucurestenii Laurentiu, Andrei si Marius, au dat-o inainte de marealor aventura. Desi tineri, ei sunt profesionisti si se mandresc cuo experienta vasta in alpinism, ce enumera denumiri precum MontBlanc, Monte Rosa si Aguilles du Tour, dar si cu participarea ladiverse maratoane internationale. Cu toate acestea, Kilimanjaro afost, cu siguranta, cea mai grea incercare de pana acum aromanilor.Pe langa satisfactia de a-si vedea chipul pe cel mai inalt varf slAfricii si pentru a simti cu adevarat adrenalina de a excaladamuntii, Descopera.ro ii ofera castigatorului si o zi de catararialaturi de Laurentiu, Marius si Andrei.