Prima pagină Sporturi

Fly by wire - cu racheta pe sarma

Eduard Dascalu 08.23.2007 | ● Vizualizări: 74
Fly by wire Cu racheta pe sarma     Fly by wire Cu racheta pe sarma + zoom
Galerie foto (1)

Fly by Wire este singurul zbor-aventura din lume care ii ofera pilotului controlul total asupra aparatului de zbor. Puteti uita de Bungee Jumping si de River Rafting Fly by Wire satisface pe deplin setea de adrenalina, care atinge cote maxime la viteze ce sfideaza legile gravitatiei.

Fly by Wire (zborul cu sarma) a fost inventat si implementat de catre neozeelandezul Neil Harrap, dupa ce intr-o noapte a visat ca plutea peste o vale atarnat de un simplu fir. Acest sport se bazeaza pe acelasi principiu dupa care un creion atarnat de o ata se invarte in jurul propriei axe.

Diferenta rezida in faptul ca, in cazul Fly by Wire, „creionul” isi decide singur traiectoria si poate atinge viteze de peste 170 km/h. Pilotul sta intr-o capsula din aluminiu lunga de patru metri si aluneca de-a lungul unor fire intinse intre dealurile dintre canioane. Capsula, sub forma de racheta, este ridicata, cu ajutorul firelor, la 180°, pana in varful pantei.

De acum, pilotul preia controlul asupra aparatului, putand accelera pana la limita si atinge inaltimi de peste 100 de metri, pentru ca apoi sa coboare brusc, pana la numai un metru de sol. In aceste momente, adrenalina invadeaza corpul temerarului, deoarece, in momentul coborarii, acceleratia depaseste de trei ori forta gravitationala. Cert este ca, pentru diavolii curajului, cum le place sa se autoproclame zburatorilor pe sarma, Fly by Wire este singurul sport care le poate potoli setea de aventura si dependenta de pericol.

Foto: Fly by Wire Ltd


FACTS


Masuri de siguranta
Desi pare un sport foarte periculos, Fly by Wire nu prezinta prea multe riscuri. Capsula este atasata unui cablu de otel de 9,5 mm diametru. Fiecare dintre cablurile retelei principale are 35 mm diametru si suporta o greutate de 72 de tone, fiind fixate in stânca prin intermediul unor puternice ancore de otel. Pentru garantarea sigurantei de zbor, se efectueaza zilnic controale si revizii.

Parcurile Fly by Wire
Licenta exclusiva a Fly by Wire International LTD, acest sport este practicat, in prezent, doar in Noua Zeelanda, datorita reliefului specific al acestei tari. Compania proprietara a patentului de utilizare si functionare a reusit sa dezvolte un sistem bazat pe turnuri inalte de 70 de metri, din otel, care vor putea inlocui cu succes stâncile canioanelor neozeelandeze.

Gratie noului sistem, circuite Fly by Wire vor putea fi instalate in orice parc din lume. In scopul dezvoltarii retelei la nivel mondial, Fly by Wire International LTD furnizeaza toate echipamentele si tehnologia necesare, acordând licente exclusive pentru un anumit teritoriu. Detalii privitoare la constructia de sisteme Fly by Wire: rjcummins@flybywire.co.nz.

Circuitul de la Queenstown
Prima instalatie Fly by Wire a fost data in folosinta in iunie 1998, la Queenstown (Noua Zeelanda), fiind cea mai rapida de pâna acum. Localizare Tuckers Beach, Queenstown, Noua Zeelanda

Pret pentru 1 zbor 145 $ NZ (80 USD), incluzand filmarea pe caseta video a aventurii
Pret pentru spectatori 10 $ NZ (7 USD)
Durata de zbor 6 minute
Vârsta minima 15 ani
Forta gravitationala 3 G
Record de viteza 171 km/h
Curs valutar 1 USD æ 1,46 $ NZ
Rezervari fly@flybywire.co.nz
Racheta de la Queenstown
Lungime 4 metri
Greutate 230 kg
Viteza maxima 170-175 km/h
Dotari tehnice mansa, accelerator, maneta de lansare, buton de oprire a motorului
Instrumente de zbor turometru, vitezometru, indicator al timpului de zbor, al temperaturii motorului si al presiunii uleiului
Motor tip HKS, 60 de cai-putere, propulsat de elice cu 5 pale

Circuitul de la Wellington
Este al doilea circuit Fly by Wire construit pâna in prezent. A fost conceput pentru cei cu mai putin sânge rece, prezentând mai multa siguranta, in schimbul unor viteze ceva mai reduse.

Localizare Autostrada 1, la Paekakariki (20 km nord de Wellington)
Pret pentru 1 zbor 99 $ NZ (54 USD), incluzand filmarea evenimentului pe caseta video
Durata zborului 9 minute
Vârsta minima 15 ani
Record de viteza 125 km/h
Forta gravitationala 3G
Rezervari fly@flybywire.co.nz
Racheta Wellington
Lungime 4 metri
Greutate 135 kilograme
Viteza maxima 125 km/h
Dotari tehnice mansa, accelerator, maneta de lansare, buton de oprire a motorului
Instrumente de bord turometru, vitezometru, indicator al timpului de zbor
Motor tip König, 24 de cai-putere, propulsat de o elice cu 3 pale
Tag-uri: Fly by wire