Home » Știință » După 20 de ani de studii, o cercetătoare a descoperit pericolul din spatele dietelor Dukan şi Atkins

După 20 de ani de studii, o cercetătoare a descoperit pericolul din spatele dietelor Dukan şi Atkins

După 20 de ani de studii, o cercetătoare a descoperit pericolul din spatele dietelor Dukan şi Atkins
Publicat: 07.07.2015
Dieta Dukan, dieta Atkins ori altele de acest tip nu funcţionează. A constatat-o cercetătoarea americană Tracy Mann, profesor de psihologie la University of Minnesota (SUA), care timp de peste 20 de ani a efectuat studii asupra comportamentelor alimentare, semnalează site-ul huffingtonpost.fr.

S-au îngurgitat tone de proteine cu regimul Dukan, s-au eliminat glucidele cu regimul Atkins şi chiar s-a pus toată încrederea în regimul ‘paleolitic’, al vânătorilor-culegători. Adoptarea unui regim este sortită eşecului, potrivit acestei cercetătoare care a publicat recent ‘Secrets From The Eating Lab’.

DIETA DUKAN. CURA DE SLĂBIRE care te scapă de 10 kilograme în doar două săptămâni

Majoritatea persoanelor estimează că totul este o chestiune de voinţă şi de self control, când, în realitate, schimbările biologice le împing spre o farfurie de ‘Spaghetti alla Carbonara’ după trei săptămâni în care au trăit numai cu salată verde şi apă, a explicat Tracy Mann pentru The Washington Post.

Mai întâi, este o chestiune neurologică. Când se urmează un regim, creierul devine obsedat de mâncare, mai ales dacă pare apetisantă. Alimentele tentante ‘capătă valoare’. Cu cât încercăm să rezistăm mai mult, cu atât ne este mai greu să o facem.

Apoi, metabolismul încetineşte. Corpul începe să utilizeze caloriile în cel mai eficient mod posibil. Acesta poate fi un lucru bun pentru cine este pe cale de a muri de foame, dar este rău pentru cei care doresc doar să piardă din greutate, pentru că vor stoca respectivele calorii sub formă de grăsime.

Gabriel Cotabiţă şi problema sa „existenţială”: SLĂBITUL. În 2011, reuşise să dea jos 30 de kilograme cu „dieta Cătălin Crişan”

Tracy Mann avertizează că schimbările biologice pe care le înregistrează corpul nu sunt singurele probleme. Oamenii îşi închipuie deseori că un regim se opreşte la sfârşitul perioadei de restricţie. Cercetătoarea vorbeşte însă despre o ‘lună de miere’ nutriţională, în cursul căreia ne simţim bine pentru că dieta noastră a fost încununată de succes. Din nefericire, acest moment este de fapt doar prima etapă a unui proces mai lung. ‘Când pierd în greutate datorită unui regim, oamenii vorbesc despre succes. Dacă kilogramele revin, ei nu spun că este vina regimului, ci spun că ei sunt în cauză. Dar este fals’, consideră cercetătoarea americană.

Sursa: Agerpres

CURĂ DE SLĂBIRE. Cum a slăbit doctorul Monica Pop 40 de kilograme fără nutriţionist

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase