Home » Știință » Vaccin universal împotriva gripei, descoperit de olandezi

Vaccin universal împotriva gripei, descoperit de olandezi

Vaccin universal împotriva gripei, descoperit de olandezi
Publicat: 27.08.2015
Un vaccin universal împotriva virusului gripal şi-a dovedit eficienţa la şoareci, maimuţe şi dihori, rămânând în sarcina cercetătorilor să confirme acum aceste rezultate în cazul oamenilor, informează 24matins.fr, referindu-se la cercetările de ultimă oră a două echipe independente de oameni de ştiinţă.

Nu este imposibil ca în viitorul apropiat un vaccin universal să permită imunizarea împotriva tuturor tulpinilor de virus gripal. De fapt, acesta ar putea chiar să existe deja, dar eficienţa sa nu a fost încă testată pe oameni. Cele două echipe de cercetători au publicat recent rezultatele studiilor lor pe această temă, informează publicaţia electronică citată.

În revistele de specialitate Nature Medicine şi Science, cercetătorii susţin că un vaccin universal poate proteja deja şoarecii, maimuţele şi dihorii de casă împotriva mai multor tulpini gripale. O echipă de cercetători condusă de Barney Graham de la National Institutes of Health din Maryland (SUA) a creat un vaccin concentrându-se pe hemaglutinină, una dintre proteinele de suprafaţă ale virusului. Proteina dă virusului posibilitatea să se fixeze pe celula gazdă şi să o infecteze. Echipa de cercetători citată de revista Nature Medicine a asociat tulpina de hemaglutinină rezultată din virusul H1N1 cu nanoparticule, obţinând un vaccin total eficient la şoareci şi parţial la dihori.

Cealaltă echipă, condusă de Antonietta Impagliazzo de la Crucell Vaccine Institute din Leiden (Olanda), a procedat la modificarea configuraţiei acestei tulpini, într-un mod care să o facă mai stabilă. Vaccinul creat de cercetători, injectat la şoareci, a avut ca efect producerea unei cantităţii de anticorpi care să ţintească această parte a proteinei. Mai precis, vaccinurile au permis o imunizare perfectă împotriva tulpinilor de virus gripal H1N1 şi H5N1. La maimuţe, vaccinul a dus la o scădere a febrei cauzate de virusul H1N1 şi la înmulţirea numărului de anticorpi.

În pofida acestor rezultate încurajatoare, rămân de confirmat prin studii suplimentare mai ales efectele acestor vaccinuri asupra altor tulpini ale virusului şi posibila eficienţă a lor în cazul oamenilor, mai notează 24matins.fr.

Sursa: Agerpres

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase