Home » Știință » Doi sateliţi, plasaţi pe orbită, cu ajutorul unei rachete Soyuz. „Misiunea a fost o reuşită perfectă”

Doi sateliţi, plasaţi pe orbită, cu ajutorul unei rachete Soyuz. „Misiunea a fost o reuşită perfectă”

Doi sateliţi, plasaţi pe orbită, cu ajutorul unei rachete Soyuz. „Misiunea a fost o reuşită perfectă”
Publicat: 11.09.2015
Doi sateliţi din sistemul european de navigaţie prin satelit Galileo au fost plasaţi cu succes pe orbită, vineri dimineaţă, cu ajutorul unei rachete Soyuz care a fost lansată de la baza spaţială Sinnamary din Guyana franceză, informează lepoint.fr.

Lansarea a avut loc vineri dimineaţă, la ora 02.08 GMT, şi s-a derulat aşa cum era prevăzut. Cei doi sateliţi au fost plasaţi pe orbită, „cu succes”, a spus Stéphane Israel, CEO al companiei Arianespace. „Misiunea a fost o reuşită perfectă”, a precizat el.

La nouă minute după decolare, Fregat, etajul superior al lansatorului spaţial, s-a separat de corpul central al rachetei, şi-a pornit motoarele şi a plasat pe orbită sateliţii Sat-9 şi Sat-10, fabricaţi de compania germană OHB. Cei doi sateliţi au fost plasaţi cu succes pe o orbită circulară, la altitudinea de 23.522 de kilometri, la 3 ore şi 48 de minute după decolare.

Ei reprezintă al nouălea şi al zecelea satelit din reţeaua Galileo care, atunci când va fi finalizată, va include 30 de sateliţi (dintre care unii vor fi de rezervă).

Proiect emblematic al Comisiei Europene, sistemul Galileo, al cărui concept a fost creat la începutul anilor 2000, vizează reducerea dependenţei UE de GPS-ului american (Global Positioning System), îmbunătăţind în acelaşi timp serviciile oferite utilizatorilor, graţie preciziei sale foarte mari în numeroase domenii – rutier, maritim, agricol etc. Însă acest program spaţial european s-a confruntat cu numeroase dificultăţi de-a lungul anilor, acumulând întârzieri în derulare, iar costurile sale au crescut de la 3,3 miliarde de euro la 5,5 miliarde de euro.

Primii doi sateliţi din sistemul Galileo au fost lansaţi în octombrie 2011. În august 2014, sateliţii 5 şi 6 din această reţea au fost plasaţi pe o orbită incorectă. Ulterior, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a reuşit să îi plaseze pe o orbită mai bună. Aceşti doi sateliţi vor putea deveni operaţionali la începutul anului viitor în ceea ce priveşte serviciul de navigaţie. În schimb, Sat-4, unul dintre cei patru sateliţi-test lansaţi în 2011 şi 2012, s-a confruntat cu o defecţiune importantă. Acest satelit nu va putea să funcţioneze corect.

După semi-eşecul din august 2014, constructorul rus al modulului Fregat a făcut corecţiile necesare la etajul superior al lansatorului Soyuz. Racheta rusească a lansat apoi cu succes sateliţii 7 şi 8 din sistemul Galileo, în martie 2015. După lansarea reuşită de vineri, o nouă lansare a unei rachete Soyuz, cu alţi doi sateliţi la bord, va avea loc în decembrie 2015. Apoi, racheta franceză Ariane 5 ES va prelua ştafeta şi va încerca să plaseze pe orbită alţi patru sateliţi, în al doilea semestru din 2016. UE speră ca, până la sfârşitul anului 2016, să plaseze cu succes pe orbită cel puţin 16 sateliţi funcţionali şi că sistemul Galileo să fie în măsură să asigure primele servicii pentru utilizatorii săi . Comisia Europeană speră că sistemul Galileo va deveni total operaţional în 2020.

Sursa: Mediafax

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase