Home » Stiinta » Soluţia rapidă şi şocantă a miliardarului Elon Musk, patronul SpaceX, pentru terraformarea planetei Marte – VIDEO

Soluţia rapidă şi şocantă a miliardarului Elon Musk, patronul SpaceX, pentru terraformarea planetei Marte – VIDEO

Autor: Mihaela STOICA 09.12.2015
Miliardarul Elon Musk, patronul producătorului de maşini electrice Tesla, al companiei de transport spaţial SpaceX şi al furnizorului de energie solară SolarCity, a propus o soluţie şocantă pentru accelerarea terraformării planetei Marte.

În repetate rânduri, omul de afaceri a declarat că oamenii ar trebui să colonizeze Marte. În emisiunea celebrului comediant Stephen Colbert, miliardarul a afirmat că sunt două metode prin care Marte ar putea  deveni ospitalieră pentru pământeni.

Modalitatea lentă implică instalarea de pompe şi generatoare pe Marte care să elibereze gaze de seră şi atmosfera să devină respirabilă. Gazele de seră au ca rezultat, în prezent, accelerarea înglăzirii globale pe Pământ.

Modalitatea rapidă, în viziunea miliardarului Elon Musk, mult mai simplă şi mai ieftină, este „să aruncăm arme termonucleare la poli”.

După această afirmaţie, comediantul l-a catalogat drept „erou negativ”.

Lansarea unei bombe nucleare pe Marte ar produce un val uriaş de căldură, care ar determina topirea gheţurilor ce acoperă polii lui Marte şi ar conduce astfel la apariţia apei, necesară vieţii. Pe hârtie, totul pare simplu. Dar, în practică, această iniţiativă ar putea fi extrem de riscantă.

Conform părerilor exprimate de anumiţi oameni de ştiinţă, inclusiv de geofizicianul Michael Mann, lansarea de bombe atomice ar putea determina o iarnă nucleară, care ar împiedica dezvoltarea oricărei forme de viaţă pe Marte. Acest fenomen apare atunci când o bombă (sau un eveniment vulcanic) produce atât de mult praf şi cenuşă încât razele solare nu mai pot să străpungă atmosfera. Aceasta este una dintre ipotezele care ar putea explica dispariţia dinozaurilor de pe Terra.

Urmăreşte video:

Sursa: Popular Science, Mediafax