Home » Știință » După ce au analizat 9.500 de oameni, specialiştii au ajuns la un rezultat care ar putea schimba masiv soarta bolnavilor de hipertensiune

După ce au analizat 9.500 de oameni, specialiştii au ajuns la un rezultat care ar putea schimba masiv soarta bolnavilor de hipertensiune

Publicat: 14.09.2015
După ce au analizat 9.500 de oameni, specialiştii au ajuns la un rezultat care ar putea schimba masiv soarta bolnavilor de hipertensiune
Un studiu realizat de specialiştii în sănătate americani dă răspunsul la o întrebare care i-a nedumerit mult timp pe cardiologi: cât ar trebui scăzută presiunea sanguină la persoanele cu hipertensiune, pentru ca organismul să funcţioneze? Răspunsul: presiunea sanguină ar trebui scăzută până la o valoare mult sub normele actuale.

Studiu arată că persoanelor de peste 60 de ani li se recomandă, în prezent, să ajungă la o presiune sanguină de 140-150 mm Hg, însă, dacă aceştia ar reuşi să ajungă la o valoare de 120 mm Hg, riscul de atac de cord şi atac cerebral ar scădea cu o treime, iar riscul de a muri cu un sfert.

La studiu, denumit Sprint, au participat 9.300 de bărbaţi şi femei cu vârste de peste 50 de ani, cu probleme cardiace sau de rinichi, care au trebuit să îndeplinească una dintre cele două ţinte: ajungerea la o presiune sanguină de 120 mm Hg sau la una de 140 mm Hg.

Cercetarea trebuia finalizată în 2017, însă specialiştii americani au publicat deja rezultatele având în vedere concluzia la care au ajuns şi potenţialul ei.

„Studiul are potenţialul de a salva multe vieţi”, afirmă dr. Gary H. Gibbons, şeful echipei. De cealaltă parte, dr. J. F Michael Gaziano, profesor de medicină de la Harvard care nu a  fost implicat în studiu, afirmă că rezultatul cercetării va agita lucrurile, anticipând că va avea acelaşi efect asupra gândirii oamenilor în privinţa tensiunii arteriale precum au avut studiile legate de colesterol care au arătat că, în ciuda convingerii multora, un nivel mult mai mic decât cel stabilit este mult mai benefic pentru sănătate.

În contextul în care bolile cardiovasculare sunt în continuare principala cauză de deces nu doar în Statele Unite, stabilirea unor norme mai mici – de 120 mm Hg – la persoanele cu hipertensiune, cărora în prezent li se recomandă să ajungă la o valoare optimă de 140-150 mm Hg, ar scădea rata globală a mortalităţii şi ar diminua considerabil riscurile.

Alţi specialişti în domeniu atrag atenţia că pentru a ajunge la o presiune sanguină mai mică, oamenii vor trebui să ia, însă, cu 50% mai multe medicamente decât în prezent (3 faţă de 2 pe zi), iar efectele secundare ale acestora ar putea anula orice beneficiu. De asemenea, persoanele mai în vârstă ar putea fi vulnerabile şi la efectele negative ale unei tensiuni arteriale scăzute, deoarece multe dintre acestea iau concomitent şi medicamente pentru afecţiuni cronice, care ar putea interacţiona cu cele pentru afecţiunile vasculare. Totodată, o presiune sanguină scăzută poate provoca ameţeli şi căderi.

În România, aproximativ 40% dintre oameni suferă de hipertensiune arterială, boală care afectează inima, rinichii, ochii şi creierul.

Sursa: New York Times

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase