Home » Știință » Dispozitivul pentru livrari care dispare după ce şi-a îndeplinit misiunea. Pare futuristic, dar este extrem de util

Dispozitivul pentru livrari care dispare după ce şi-a îndeplinit misiunea. Pare futuristic, dar este extrem de util

Dispozitivul pentru livrari care dispare după ce şi-a îndeplinit misiunea. Pare futuristic, dar este extrem de util
Publicat: 22.10.2015
Imaginaţi-vă un dispozitiv plutitor de mici dimensiuni care vă livrează un pachet direct în braţele dumneavostră, şi apoi, înainte de a apuca să spuneţi mulţumesc acesta dispare. Un astfel de dispozitiv poate suna precum ceva dintr-un film cu Harry Potter, dar tehnologia este cât se poate de reală.

Dezvoltarea acestui sistem de livrari aparţine unei filiale a Departamentul Apararii din SUA (DARPA) care se ocupă de cercetări pentru imbunătăţirea tehnologiilor folosite în armată. Acum câţiva ani aceasta a lansat Vanishing Programmable Resources (VAPR), program care este dedicat construirii unor sisteme electronice de mici dimensiuni care livrează un pachet şi apoi se autodistrug.

Cu toate că ar putea suna ciudat, aceste sisteme pot fi utile pentru o gamă largă de situaţii. De exemplu, tehnologii sofisticate (cum ar fi senzori de mediu sau instrumente de comunicare) sunt adesea folosite pe câmpurile de luptă şi apoi sunt lăsate în urmă. Dacă le-ar găsi persoane neautorizate le-ar putea utiliza în folosul lor, ceea ce ar fi un lucru destul de riscant.

Electronicele aruncate reprezintă, de asemenea, o ameninţare pentru mediu, deoarece ruginesc sau se descompun destul de greu. Dar obiectele electronice care dispar pur şi simplu ar rezolva aceste probleme, au declarat oficialii DARPA.

Cercetatorii au dezvoltat deja câteva materiale care se dezintegrează în totalitate, inclusiv un panou de polimer care îşi schimbă starea agregare de la solid în gazos. Cercetătorii au dezvoltat un material special confecţionat din sticlă în care au fost incorporate părţi electronice care se pot sparge în particule minuscule după utilizare.

DARPA nu se aşteaptă ca aceste dispozitive să înlocuiască poştaşul sau dronele de livrare, însă ele vor fi utilizate numai în circumstanţe extreme în care alte opţiuni de livrare nu sunt fezabile.

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase