Home » Știință » Recunoştinţa te poate face mai fericit şi mai sănătos

Recunoştinţa te poate face mai fericit şi mai sănătos

Publicat: 01.12.2015
Studiile au demonstrat că sentimentul de recunoştinţă poate ajuta oamenii să-şi construiască viaţa mai fericită şi plină de sens.
Experţi din domeniul sănătăţii, psihologi, diferite şcoli de filosofie şi religie afirmă că recunoştinţa este esenţială pentru a trăi o viaţă mai lungă şi fericită, iar studiile care s-au ocupat de cerectarea acestei teorii la nivel ştiinţific au găsit o mulţumire de dovezi.
 
Unul dintre aceste studii, publicat în revista Personal Relationships a constatat că recunoştinţa are capacitatea de a îmbunătăţi o căsătorie. După chestionarea, prin telefon, a mai mult de 460 de cupluri, rezultatele au arătat că puterea unui “mulţumesc” poate ajuta, semnificativ, ca alţii să simtă stima şi aprecierea partenerului împreună cu care s-au angajat în relaţie.
 
Recunoştinţa, de asemenea, ajută la protejarea relaţiei de cuplu de la divorţ sau separare. Angajamentul marital este, de asemenea, protejat, prin recunoştinţă, de consecinţele negative ale erorilor de comunicare din timpul conflictelor conjugale.
 
„Chiar dacă un cuplu se confruntă cu stres şi dificultăţi în alte domenii, recunoştinţa în relaţie poate contribui la promovarea rezultatelor pozitive maritale”, a declarat Allen Barton, un cercetător la post-doctorat la Centrul UGA pentru Cercetarea Familiilor şi autorul studiului.
 
 
Un alt stuidu recent, al Asociaţiei Psihologilor Americani, vorbeşte despre faptul că pacienţii cu insuficienţă cardiacă asimptomatică, care au ţinut un jurnal de gratitudine, au înregistrat o scădere semnificativă a nivelurilor de inflamaţie, dar şi o îmbunătăţire a sănătăţii cardiace.
 
Mai mult de 180 de persoane, bărbaţi şi femei au participat la acest studiu şi fiecare a trebuit să-şi păstreze un jurnal de recunoştinţă pentru, cel puţin, opt săptămâni. Cercetatorii au descoperit că la cei care au completat regulat aceste agende li s-a redus circulaţia pe biomarkerii inflamaţi, dar li s-au îmbunătăţit şi contracţiile inimii şi funcţia cardiacă.
 
„Se pare că o inimă recunoscătoare este într-adevăr o inimă mai sănătoasă şi că jurnalele de recunoştinţă sunt o modalitate uşoară de a sprijini sănătatea cardiacă”, a declarat Paul J. Mills, profesor în Medicină de familie şi sănătate publică de la Universitatea din California.
 
O modalitate de a te face să simţi recunoştinţă, după cum afirmă experţii, este de a găsi lucruri pentru care eşti recunoscător, indiferent cât de mici sunt.
 
„Este relativ uşor să fii recunoscător pentru cele mai importante şi evidente părţi ale vieţii: o căsnicie fericită, copii sănătoşi. Dar oamenii cu adevărat fericiţi găsesc modalităţi de a mulţumi pentru cele mai mici fleacuri, nesemnificative”,  a declarat Arthur Brooks, preşedintele Institutului American Enterprise .
 
Sursa: Tech Times
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase