Prima pagină Stiinta

Femelele nu-i aleg întotdeauna pe cei mai mari. Cum sunt masculii, în funcţie de dimensiune

Marina Manastîrlî 01.12.2016 | ● Vizualizări: 12994

Femeile nu întotdeauna gândesc că mai mare e mai bine când este vorba de bărbaţi. Este chiar opusul, în unele cazuri. Femelele pot fi mai atrase de parteneri mai mici, deoarece aceştia mai putin probabil că se vor implica în lupte.

În împerechere, la mai multe specii, masculii corpolenţi au mai mult succes decât cei mici. Argumentele sunt diferite: pentru că femelele îi consideră mai atractivi sau pentru că ei îşi pot folosi forţa pentru a intimida rivalii mici. Masculii mari, pe lângă asta, au şanse de a avea mai mulţi parteneri sexuali şi de a nu fi taţi devotaţi. 
 
Un studiu publicat în Revista de Biologie Evoluţionară a constatat că gândacii gropari mai mici, de sex masculin, au avut mai mult succes la atragerea reprezentantelor de sex feminin pentru scopuri reproductive, decât masculii mai mari. Cercetătorii consideră că acest lucru se datorează faptului că masculii de dimensiuni mai mici au atras mai puţin concurenţa şi potenţiali rivali. 
 
"Aceste rezultate demonstrează că, în alegerea partenerului, femelele gândacului gropar pot evita relaţiile complicate care implică lupte inutile între exponenţii de sex masculin şi concurenţa între cei de sex feminin", a declarat cercetătorul principal al proiectului, Paul Hopwood, de la Centrul pentru Ecologie şi Conservare de la Universitatea din Penryn Campus Exeter din Cornwall.  
 
Cercetătorul a lăsat gândacii gropari de sex masculin să crească şi să se maturizeze în laborator în grupuri cu diferite raporturi numerice de bărbaţi şi femei. Acest lucru a permis masculilor să observe ce li se poate întâmpla pe viitor, la maturitate, problemele cu care se pot confrunta şi disponibilitatea în rândul femelelor. 
 
 
Rezultatele au aratat că atunci când relaţia a fost iniţiată de gândacul de sex feminin ambii parteneri s-au cuplat rapid şi au crescut ca pereche. Iar când masculul a manifestat iniţiativă, relaţiile au fost mai complicate, iar concurenţa din partea altor bărbaţi a degenerat în multiple lupte.
 
Aparent, alura de masculi mici a condus la ideea că aceştia sunt parteneri mai "credincioşi" decât bărbaţii mai mari. "Nu am observat nici o dovadă că masculii de orice dimensiune,  formă sau fundal social sunt părinţi mai devotaţi", a adăugat Paul Hopwood. 
 

Sursa: Science 20