Home » Știință » China vrea să rescrie istoria omenirii. Trimite prima sondă spaţială pe faţa nevăzută a Lunii

China vrea să rescrie istoria omenirii. Trimite prima sondă spaţială pe faţa nevăzută a Lunii

China vrea să rescrie istoria omenirii. Trimite prima sondă spaţială pe faţa nevăzută a Lunii
Publicat: 15.01.2016
Noua sondă va analiza condiţiile geologice de pe faţa nevăzută a Lunii

China a lansat deja o serie de programe care s-au concentrat pe explorarea Lunii, reuşind în urmă cu doi ani prima „coborâre lentă” pe suprafaţa Lunii de după 1976, prin modulul spaţial Chang’e-3 şi roverul lunar Iepurele de Jad, informează Reuters.

China doreşte să trimită prima sondă spaţială din istoria omenirii care va coborî pe faţa nevăzută a Lunii, în 2018, marcând astfel un moment crucial în evoluţia ambiţiosului program spaţial al acestei ţări, potrivit agenţiei de presă Xinhua.

Alte sonde spaţiale au plutit pe deasupra feţei nevăzute a Lunii, denumită astfel deoarece nu este niciodată vizibilă de pe Terra, dar nicio ţară nu a plasat o sondă în acea zonă a satelitului natural al Terrei.

O nouă sondă spaţială, Chang-4, se aseamănă cu Chang’e-3, dar poate să transporte o încărcătură mai mare, potrivit agenţiei Xinhua, care l-a citat, joi, pe Liu Jizhong, directorul Departamentului de Ştiinţă şi Tehnologie din cadrul Centrului de explorări lunare din industria apărării.

Noua sondă va analiza condiţiile geologice de pe faţa nevăzută a Lunii, a spus Liu Jizhong.

Dezvoltarea programului spaţial al Chinei a reprezentat o prioritate pentru liderii politici, iar preşedintele chinez Xi Jinping a cerut în mod public ţării sale să se mobilizeze şi să devină o putere mondială în domeniul explorării spaţiale.

De asemenea, China insistă asupra faptului că programul ei spaţial are la bază obiective pacifiste.

În martie, guvernul din China a anunţat că va deschide programul chinez de explorare spaţială şi pentru companiile private, pentru a nu se mai baza doar pe sectorul de stat, ca în trecut, sperând să stimuleze în acest fel obţinerea de noi descoperiri tehnologice.

Potrivit agenţiei Xinhua, China a transmis mai multor ţări străine, în 2015, „o scrisoare de intenţie în vederea cooperării” pentru o misiune spaţială. Deocamdată, nu sunt cunoscute alte detalii despre acea misiune şi nici dacă alte ţări au acceptat propunerea de colaborare.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase