Home » Știință » PREMIERĂ în ultimul deceniu: cinci planete din Sistemul Solar vor fi vizibile de pe Terra mâine

PREMIERĂ în ultimul deceniu: cinci planete din Sistemul Solar vor fi vizibile de pe Terra mâine

PREMIERĂ în ultimul deceniu: cinci planete din Sistemul Solar vor fi vizibile de pe Terra mâine
Publicat: 19.01.2016
Sistemul Solar va oferi pasionaţilor de astronomie un spectacol inedit.

Cinci planete din Sistemul Solar – Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn – vor fi vizibile de pe Terra peste câteva zile, simultan, pentru prima dată în ultimul deceniu, informează huffingtonpost.com.

Sistemul Solar va oferi pasionaţilor de astronomie un spectacol inedit la sfârşitul acestei luni. Planetele Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn se vor alinia şi vor forma o diagonală pe cerul nopţii, cu puţin timp înainte de apariţia zorilor, pe 20 ianuarie.

Este pentru prima dată în ultimul deceniu când cele cinci „planete strălucitoare”, denumite astfel pentru că, de obicei, pot fi văzute cu uşurinţă cu ochiul liber de pe Terra, se vor alinia în acest fel, precizează site-ul EarthSky.org.

Fenomenul va continua şi în nopţile următoare, putând fi admirat spre dimineaţă, până pe 20 februarie.

Jupiter va fi prima care se va ridica pe boltă, urmată de Marte cea roşcată, de Saturn cea gălbuie, de Venus – cea mai strălucitoare dintre ele – şi, apoi, de Mercur. Diferenţele de timp între aceste ascensiuni pe boltă ale celor cinci planete vor varia în fiecare zi şi vor depinde de locul în care se află pe Terra persoanele care urmăresc fenomenul.

Luna va traversa şi ea diagonala celestă a celor cinci planete din 27 ianuarie până pe 6 februarie, potrivit Coachella Valley Independent.

Astronomii au admirat cel mai recent această aliniere spectaculoasă în perioada 15 decembrie 2004 şi 15 ianuarie 2005.

Următorul eveniment astronomic de acest fel este prevăzut să se producă între 13 şi 19 august, potrivit EarthSky.org, dar planetele Mercur şi Venus vor „sta” mult prea jos, pe linia orizontului, şi nu vor putea fi văzute din emisfera nordică.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase