Home » Știință » Scanarea creierului ar putea înlocui parolele. ”Chiar şi utilizatorul nu poate fi conştient de acest lucru” – FOTO+VIDEO

Scanarea creierului ar putea înlocui parolele. ”Chiar şi utilizatorul nu poate fi conştient de acest lucru” – FOTO+VIDEO

Publicat: 13.02.2016
Scanarea creierului ar putea înlocui parolele. ”Chiar şi utilizatorul nu poate fi conştient de acest lucru” – FOTO+VIDEO
Parolele sunt pe cale de dispariţie: acestea prezintă o dificultate când trebuie să ni le amintim, pot fi uşor sparte şi reprezintă o modalitate relativ simplă, pentru alte persoane, de a ajunge la informaţii personale.
Acestea au motivat firmelele tehnologice şi oamenii de ştiinţă să lucrează asupra unor soluţii alternative, care se bazează pe date biometrice. Senzorul de amprente s-ar putea afla, cel mai probabil, în telefonul mobil: nu este nevoie să ne amintim ceva şi este foarte greu de reprodus sau furat.
 
Acum oamenii de ştiinţă de la Universitatea Binghamton consideră că au găsit un înlocuitor adecvat pentru parole: scanarea creierului. Sistemul pe care cerectătorii l-au dezvoltat se numeşte Brainprint. Acesta foloseşte o cască pentru electroencefalogramă (EEG) şi o succesiune de 500 imagini pentru utilizator, cu o rată de câte două imagini pe secundă. Studiind răspunsurile creierului la aceste imagini, aplicaţia computerizată este capabilă să depisteze o persoană din 30 cu o precizie de 100 %.
 
Când această tehnologie va fi îmbunătăţită, ar putea oferi o modalitate ultra-securizată de confirmare a identităţii cuiva, care ar fi aproape imposibil de falsificat.
 
Imaginile, care includ poze cu o felie de pizza, o barcă, sushi, actriţa Anne Hathaway şi cuvântul „ghicitoare” sunt proiectate pentru a declanşa răspunsuri emoţionale definitive. 
 
„Când vizionează sute de astfel de imagini, fiecare persoană are capacitatea de a gândi şi simţi individual, adică diferit de orice alt individ, numai în acest caz identificarea persoanei va fi extrem de precisă doar prin activitatea creierului ei”, a declarat cercetatorul Sarah Laszlo.
 
Cu scopul de a testa securitatea Brainprint, inventatorii lui au încercat să-l păcălească. O metodă a fost lumina intermitentă, la aceeaşi frecvenţă, a două persoane, pentru a vedea dacă creierele lor ar deveni mai „sincronizate”; testul nu a avut succes!
 
Aşa că Brainprint rămâne cea mai sigură metodă. Ideea este că sub influenţa armei sau, aflat sub constrângere, activitatea creierului se va schimba şi nu ar putea avea acces.
 
 
„Ideea cheie este că vrem o identificare şi recunoaştere a persoanei bazată pe gândirea ei interioră. Activitatea din interiorul creierului nu este vizibilă pentru oricine altcineva. Chiar mai interesant este faptul că vrem să utilizăm un răspuns non-volitiv. Asta înseamnă că chiar şi utilizatorul nu poate fi conştient de acest lucru”, a declarat unul dintre membrii echipei, inginerul Zhanpeng Jin. 
 
 
Vă recomandăm şi aceste articole: 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase