Home » Știință » Misterul exploziilor rapide de unde radio a fost, în sfârşit, ELUCIDAT

Misterul exploziilor rapide de unde radio a fost, în sfârşit, ELUCIDAT

Misterul exploziilor rapide de unde radio a fost, în sfârşit, ELUCIDAT
Publicat: 28.02.2016
Până în momentul de faţă, au fost observate numai 17 fenomene de acest gen

Exploziile rapide de unde radio se numără printre fenomenele astronomice pe care oamenii de ştiinţă încă speră să le poată descifra. Deşi originea acestora rămâne incertă, se cunoaşte, totuşi, faptul că, în momentul în care se produc, generează în doar câteva milisecunde o energie echivalentă cu cea a Soarelui de-a lungul unei zile întregi.

Pe data de 18 aprilie 2015, telescopul radio Parkes, amplasat în Australia, detecta explozia FRB150418. Spre deosebire de celelalte 16 evenimente de acest tip identificate până acum, acesta a fost detectat în timp real, ceea ce înseamnă că cercetătorii i-au putut localiza originea destul de repede.

Pe parcursul a câteva ore, telescoapele din mai multe ţări de pe Glob au captat semnalele produse în urma exploziei. Rezultatul final al observaţiilor a arătat că fenomenul s-a produs într-o galaxie localizată la circa 6 miliarde de ani-lumină faţă de planeta noastră.

„Pentru prima dată, am reuşit să identificăm o galaxie, în cadrul căreia se produc explozii de unde radio. Mai mult decât atât, semnalele pe care le-am obţinut ne ajută să aflăm câţi electroni s-au produs în urma detonaţiei. Cu ajutorul lor, am putea afla care este greutatea Universului”, au declarat cercetătorii australieni.

Până acum, au existat numeroase ipoteze referitoare la modul în care se produc exploziile rapide de unde radio. Printre cele mai importante cauze propuse se numără: pulsarii (stea neutronică ce se roteşte cu o viteză foarte mare), stele neutronice aflate în coliziune, găuri negre aflate în curs de dispariţie sau chiar semnale emise de extratereştri. Oamenii de ştiinţă susţin că a doua variantă este cea mai probabilă, deoarece este singura care poate fi demonstrată cu ajutorul tehnologiei de care dispunem la ora actuală.

Sursa: sciencealert.com

Vă mai recomandăm: Există posibilitatea ca Terra să fie o planetă unică în Univers. De ce este ea atât de specială

                               Cum ar putea un gândac să revoluţioneze industria aeronautică

                          Sistem prin care o locuinţă se poate închide pe Internet, creat de tineri români

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase