Home » Știință » De ce suntem atraşi de oamenii care se aseamănă cu părinţii noştri? Ştiinţa are un răspuns – VIDEO

De ce suntem atraşi de oamenii care se aseamănă cu părinţii noştri? Ştiinţa are un răspuns – VIDEO

De ce suntem atraşi de oamenii care se aseamănă cu părinţii noştri? Ştiinţa are un răspuns – VIDEO
Publicat: 30.03.2016
Acest lucru este cunoscut sub numele de amprentare sexuală pozitivă.

Oamenii de ştiinţă au remarcat faptul că mai multe specii de păsări, mamifere şi peşti îşi aleg partenerii, ghidându-se după similitudinile cu proprii părinţi. Acest lucru este cunoscut sub numele de amprentare sexuală pozitivă.

Se pare că oamenii, au adoptat acelaşi tip de comportament. Spre exemplu, femeile îşi aleg partenerii, în mare parte, dacă aceştia tind să se asemene cu taţii, în timp ce bărbaţii îşi aleg partenerile ca să se asemene cu mamele. Asemănările nu se opresc la trăsăturile feţei, ci se adresează, de asemenea, şi la similitudini subtile, despre înălţime, culoarea părului, culoarea ochilor, etnie şi chiar gradul de acoperire a corpului cu păr.

Mai mult decât atât, cercetările au demonstrat că nu doar aspectul contează, ci de asemenea şi relaţia ta cu părintele de sex opus. Oameni care raportează relaţii mai pozitive cu părintele de sex opus, în copilarie, sunt mai susceptibile de a fi atraşi de parteneri care se aseamănă cu acel părinte.

”În cadrul studiului, am chestionat femeile heterosexuale cu privire la relaţia lor cu părinţii, secvenţial, la diferite vârste din timpul dezvoltării şi creşterii lor”, a declarat Tamsin Saxton, profesor în psihologie la Universitatea Northumbria din Newcastle.

În urma analizei datelor primite, s-a constatat că femeile care au raportat o relaţie mai bună cu părinţii lor după pubertate au fost mai susceptibile de a fi atrase de parteneri cu culoarea ochilor similară cu cea a părinţilor acestor femei. Iar dacă femeia a fost apropiată de părinţii ei în perioada copilăriei, ea, mai puţin probabil, că va prefera culoarea ochilor părinţilor ei la un partener.

”Până în prezent însă, aspectul interesant al acestui studiu sugerează că pot exista modele complexe de dezvoltare care stau la baza modului în care ne construim ideea noastră despre un partener ideal”, afirmă Tamsin Saxton.

O posibilitate este că, dacă oamenii sunt atraşi de oamenii care arată ca părinţii lor, există riscul de a nutri o pasiune pentru rudele îndepărtate ale acestora.

Deşi rezultate sunt generate de un studiu ştiinţific, există şi relaţii de cuplu în care partenerii nu se aseamănă cu părinţii celuilalt partener. Fiecare îşi construieşte propriul model de partener ideal, iar lista trăsăturilor pe care acesta trebuie să le întrunească diferă de la caz la caz. Contează inteligenţa, atractivitatea şi acel sentiment de confort familiar, aceste elemente ar putea fi suficiente pentru a iniţia o relaţie.  

Cercetarea a fost realizată de Tamsin Saxton, profesor în psihologie la Universitatea Northumbria din Newcastle.

Sursa: IFL Science

Vă recomandăm şi aceste articole:

 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase