Home » Știință » 10 lucruri fascinante şi totodată terifiante despre psihologia umană

10 lucruri fascinante şi totodată terifiante despre psihologia umană

Publicat: 03.05.2017
Contrar credinţelor populare, psihologia nu se referă doar la cursuri pe care le faci ca să analizezi de ce prietenii tăi fac lucruri prosteşti.

Psihologia este o modalitate foarte eficientă care ne învaţă lucruri interesante despre oameni şi, de asemenea, şi lucruri deranjante.

Mai jos găsiţi zece efecte psihologice surprinzătoare:

1. Efectul subaprecierii

Într-un studiu realizat în 1939, mai mulţi orfani de vârste diferite au fost împărţiţi în două grupe şi le-au fost administrate tipuri diferite de terapie şi îngrijire. Fiecare grup conţinea atât copii sănătoşi, cât şi copii cu probleme de vorbire. Primul grup a primit numai încurajări, în vreme ce al doilea a fost subapreciat. Nu numai că cei cu dificultăţi şi-au păstrat problemele de vorbire, ci şi ceilalţi au dezvolat afecţiuni pe care nu le aveau înainte. Asta arată că negativitatea nu numai că nu ajută, dar poate schimba pe cineva în rău.

2.    Efectul Bystander

Dacă un grup de oameni este martor la un incident, nu înseamnă neapărat că intenţionează să ajute şi aşteaptă ca altcineva să facă primul pas. Acest lucru a fost evidenţiat după moartea lui Kitty Genovese, care a fost omorâtă pe o stradă din NewYork în timp ce 38 de vecini i-au ascultat ţipetele timp de jumătate de oră. Niciunul din ei nu a sunat poliţia.

3. Circuitul râsului

Studiile arată că atunci când oamenii sunt nesiguri, ei fac ce văd la ceilalţi. Ăsta e motivul datorită căruia funcţionează circuitul râsului. „Este amuzant? Trebuie să fie dacă râde toată lumea!”
 
4. Cutia Adevărului

 Într-un studiu psihologic făcut la Universitatea Newcastle din Regatul Unit, a fost descoperit că oamenii tind să fie mai sinceri când simt că sunt priviţi, chiar şi de o o fotografie. În camera de odihnă exista „Cutia Adevărului”. Când cineva lua o cafea, trebuia să plătească o anumită sumă, însă era totul bazat pe încredere. În unele săptămâni au fost poze cu flori lângă cutie, în alte săptămâni a fost o poză cu o pereche de ochi. În timpul săptămânilor cu privirea lângă cutie, suma strânsă era de trei ori mai mari decât în mod normal.

5. ”Superioritatea ochilor”

În cadrul unui exerciţiu de discriminare, elevii cu ochi albaştri dintr-o clasă gimnazială au fost separaţi de cei cu ochi căprui-negri. Li s-a spus că cei cu ochii căprui sunt mai buni decât cei cu ochi albaştri. A durat doar o zi pentru ca elevii cu ochi căprui (până şi cei mai timizi) să se comporte superior celorlalţi, iar unii dintre cei cu ochii albaştri au devenit atât de nesiguri încât au uitat abilităţile pe care le aveau cu o zi înainte.

6. Vocile halucinante diferă de la un stat la altul

Vocile halucinante, la fel ca şi cele auzite de schizofrenici, par că difere de la o cultură la alta. În Statele Unite, vocile tind să fie înfricoşătoare şi ameninţătoare, în timp ce în India şi Africa, ele sunt inocente şi jucăuşe.

7. Efectul depresiei

Depresia nu afectează numai mintea, ci şi corpul. Un studiu sugerează că depresia severă „îmbătrâneşte” celulele şi le predispune unor boli specifice vârstelor înaintate sau diferitelor tipuri de cancer.

8. Nu există diferenţe între îndrăgostiţi şi cei cu tulburare obsesiv – compulsivă

Conform teoriei unui grup de chimişti de la Universitatea din Pisa, câştigători ai premiului Nobel, nu există nicio diferenţă între oamenii care sunt îndrăgostiţi şi cei care suferă de OCD (tulburare obsesiv – compulsivă). Chimiştii au studiat 20 de oameni care s-au indrăgostit în ultimele 6 luni, 20 de cazuri severe de OCD şi 20 de pacienţi normali. Rezultatele au arătat că înfăţişările biochimice ale pacienţilor, care spunea dacă sunt îndrăgostiţi sau suferă de OCD, erau identice între ele, dar nu şi cu cele ale pacienţilor normali.

9. Fenomenul de Epuizare psihologică

După ora 15:00, comportamentul etic dispare! Un studiu a descoperit că oamenii au şanse de peste 50% să mintă la serviciu în intervalul 15:00-18:00. Este un fenomen conform căruia oamenii şi-au epuizat capacitatea de a rezista tentaţiilor morale de dimineaţă şi care este cunoscut drept „Epuizare psihologică”.

10. De ce suntem de multe ori indiferenţi faţă de oamenii străzii

Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Duke şi Universitatea Princeton poate explica de ce ne este atât de uşor să trecem pe lângă oamenii străzii. Studiile RMN arată că oamenii care privesc alţi oameni activează o reţea în creier asociată cunoaşterii sociale – gânduri, sentimente, empatie etc. Când ne uităm la oameni care se consideră inferiori (oamenii străzii sau consumatorii de droguri), acea partea a creierului nu funcţionează. Cu alte cuvinte, nu îi percepem drept fiinţe umane. Însă partea cea mai înfricoşătoare este că alte lucruri care pun în funcţiune acea parte a creierului sunt animalele şi maşinile.

Sursa: Cracked

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase