Home » Știință » Efectul deosebit de periculos pe care îl poate avea consumul de canabis asupra celor care doresc să aibă copii

Efectul deosebit de periculos pe care îl poate avea consumul de canabis asupra celor care doresc să aibă copii

Efectul deosebit de periculos pe care îl poate avea consumul de canabis asupra celor care doresc să aibă copii
Publicat: 27.05.2016
Consumul repetat al acestor droguri nu ne afectează doar pe noi, ci şi pe moştenitorii pe care îi vom avea.
În timp ce tot mai multe state din lume îşi revizuiesc legislaţia privind consumul de marijuana, apar tot mai multe studii referitoare la efectele dăunătoare pe care le poate produce acest drog. Cea mai recentă iniţiativă de acest tip aparţine unui grup de cercetători de la Universitatea din Australia de Vest, care susţine că utilizarea marijuanei poate produce mutaţii la nivelul ADN-ului unei persoane. Ulterior, aceste complicaţii se transmit copiilor consumatorului, făcându-i să fie mult mai predispuşi la a se îmbolnăvi de cancer. 
 
Afirmaţia făcută de specialiştii australieni se bazează pe un studiu anterior, în care este prezentat modul in care apare un anumit tip de mutaţii genetice. Conform teoriei, un proces cunoscut sub numele de ,,chromothripsis” ne poate altera ADN-ul în aşa fel încat să devenim mai predispuşi la a contacta boli grave. 
 
Acest lucru se întâmplă atunci când apar dereglări în timpul procesului de diviziune celulară, proces cunoscut sub numele de mitoză. În timpul acesteia, cromozomii se aranjează în fusuri de diviziune, asigurând alinierea genelor pe parcurs ce perechile de cromozomi se despart şi se regruprează. Cu toate acestea, în momentul în care ingerăm anumite susbtanţe toxice, fusurile se pot deforma, ceea ce poate duce la slăbirea genelor care luptă împotriva bolilor grave, aşa cum este cancerul. 
 
Oamenii de ştiinţă australieni sugerează că utilizarea constantă a canabisului poate duce la distrugerea cromozomilor şi, prin urmare, la formarea unor gene care pot declanşa apariţia cancerului. Mai mult decât atât, aceste gene pot fi transmise urmaşilor celor care consumă în mod repetat marijuana. 
 
Rezumând această concluzie în termeni simpli, co-autorul studiului, Stuart Reece a explicat că el şi echipa sa a descoperit că ,,anumite forme de cancer, dar şi alte boli, pot fi cauzate de mutaţii celulare rezultate din interacţiunea substanţelor chimice din canabis cu ADN-ul unei persoane”.
 
,,Este posibil ca părinţii să nu îşi dea seama că sunt purtători ai acestor mutaţii, care pot rămâne în stare latentă şi pot afecta numai generaţiile ulterioare. Acesta este, de fapt, aspectul cel mai alarmant”, a adăugat Reece.
 
Cu toate că cercetarea oferă câteva perspective clare asupra consecinţelor potenţiale ale consumului de marijuana, este important de reţinut faptul că aceste concluzii nu au fost verificate experimental. Drept urmare, va fi nevoie de mult mai multă muncă înainte ca afirmaţiile autorilor să poată fi dovedite.

Sursa: iflscience.com

Vă mai recomandăm şi: Consumul de canabis în adolescenţă afectează dezvoltarea creierului

                                             Ce legătură bănuiesc cercetătorii între consumul de canabis şi schizofrenie?

                                             Canabisul duce la ştergerea din memorie a unor elemente de vocabular. Care este viteza cu care uiţi cuvintele

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase