Home » Știință » Trei firme de inginerie din Italia urmează să construiască cel mai mare telescop optic la sol. Unde va fi amplasat acesta – VIDEO

Trei firme de inginerie din Italia urmează să construiască cel mai mare telescop optic la sol. Unde va fi amplasat acesta – VIDEO

Trei firme de inginerie din Italia urmează să construiască cel mai mare telescop optic la sol. Unde va fi amplasat acesta – VIDEO
Publicat: 01.06.2016
Alte două dispozitive similare se află deja în construcţie, în Chile şi în Insulele Hawaii.
Astronomii europeni urmează să construiască cel mai mare telescop optic şi cu infraroşu din lume. În acest sens, în cadrul unei ceremonii organizate la sediul Observatorului European de Sud din Garching, Germania, Directorul General al insituţiei, Tim de Zeeuw, a semnat cu reprezentanţii a trei firme de inginerie din Italia un contract care valorează  nu mai puţin de 400 de milioane de euro.
 
Constructorii vor realiza o clădire în care va fi adăpostită o structură ce va susţine oglinda de 39 de metri cu care este dotat dispozitivul cunoscut sub denumirea de ,,European Extremely Large Telescope” (,,E-ELT”). Aparatura va avea o arie de captare a semnalelor mai mare decât cea a tuturor telescoapelor optice amplasate la sol până acum. Sistemul va fi capabil să producă imagini de 15 ori mai clare decât telescopul spaţial Hubble. 
 
E-ELT nu este singurul telescop gigantic care urmează să fie construit la sol în următoarea perioadă. Şantierele pe care urmează să fie ridicaţi alţi doi giganţi au fost deja demarate: ,,Giant Magellan Telescope” (cu o înălţime de circa 25 de metri, amplasat în cadrul Observatorului Las Campanas din Chile), respectiv ,,Thirty Meter Telescope” (la Mauna Kea, în Insulele Hawaii). 
 

 
Sursa:youtube.com/euronews Knowledge
 
Deşi conducerea Observatorului European de Sud a luptat pentru a strânge cele 1,1 miliarde de euro necesare finanţării proiectului E-ELT, de la cele 15 ţări semnatare, unele etape ale construcţiei au fost amânate pentru o fază ulterioară.  Dacă primul stadiu al lucrărilor, însemnând construirea telescopului propriu-zis şi a celei mai mari părţi din clădirea în care acesta urmează să fie adăpoostit, beneficiază deja de o finanţare care acoperă 90% din cheltuieli, faza a doua va mai trebui să aştepte. 
 
Sistemul E-ELT urmează să fie construit la Cimola Cerro Armazones, în Chile, de grupul italian EIE şi firmele Astaldi şi Cimola. Cupola care va proteja telescopul va avea o înălţime de circa 80 de metri şi va cântări 5000 de tone. Partea mobilă a telescopului va avea o greutate de aproximativ 3000 de tone. Constructorii susţin că structura va necesita numai puţin de 4,8 milioane de ore de muncă/ persoană. Clădirea va avea dimensiuni atât de mari, încât în structura ei vor fi încorporate aproximativ 70 de kilometri de cabluri şi 30 de milioane de şuruburi. 
 

Vă mai recomandăm şi: Imagini inedite ale aselenizărilor publicate de NASA

                                             Astronomii italieni au descoperit noi dovezi care ar putea rezolva MISTERUL apariţiei găurilor negre supermasive

                                             O româncă la NASA lucrează la o cercetare de integrare a orbitei Pământului în viaţa cotidiană

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase