Home » Stiinta » Descoperirea care schimbă TOT ce ştiam despre creierul uman. Ce au identificat cercetorii americani – VIDEO

Descoperirea care schimbă TOT ce ştiam despre creierul uman. Ce au identificat cercetorii americani – VIDEO

Autor: Oana Bujor 07.22.2016
Descoperirea care schimbă TOT ce ştiam despre creierul uman. Ce au identificat cercetorii americani – VIDEO
Noua hartă îi va ajuta pe cercetătorii să înţeleagă mai bine noile zone necunoscute ale creierului uman.

O echipă de cercetători a creat cea mai detaliată hartă a creierului uman, folosind radiografiile craniene a peste 100 de persoane, pentru a identifica aproape 100 de regiuni noi din cortexul cerebral.

Noua hartă delimitează 180 de zone corticale, ce îi ajută pe cercetătorii să înţeleagă mult mai bine modul în care gândim, vorbim sau simţim, oferindu-le noi informaţii despre afecţiuni precum autism, schizofrenia sau demenţa.

,,Creierul nu este ca un calculator care poate suporta orice sistem de operare şi poat rula orice software”, a declarat neurologul David Van Essen, de la University School of Medicine, St. Louis, Washington.

,,De fapt, modul de funcţionare este corelat cu structura creierului. Dacă vrei să ştii ce poate face creierul, trebuie să ştii cum este organizat şi conectat”, a adăugat omul de ştiinţă american.

Pentru a construi harta, cercetătorii au utilizat informaţiile din cadrul proiectului Human Connectome, un studiu care s-a desfăşurat pe termen lung şi a constat în realizarea a peste 1,200 de radiografii ale unor tineri adulţi cu ajutorul unui RMN personalizat.

Din acest grup de informaţii, cercetătorii au analizat radiografiile a 210 persoane, femei şi bărbaţi. În radiografii au fost înregistrate măsurătorile cortexului cerebral al participanţilor, zonă care controlează memoria, gândirea, vorbitul şi conştiinţa.

Creierul voluntarilor a fost scanat în repaus şi când participantul realiza sarcini uşoare, pentru a i se putea măsura activitatea cerebrală în mod eficient.

Prin utilizarea unui algoritm creat special de cercetătorii de la Universitatea Oxford din Marea Britanie, oamenii de ştiinţă au putut identifica părţi distincte ale creierului.

Pentru a fi siguri că rezultatele sunt corecte, savanţii le-au comparat cu cele obţinute în urma investigaţiilor făcute pe un alt grup, de 210 persoane.

Peste 180 de noi regiuni au fost descoperite în fiecare dintre cele două emisfere ale creierului. 83 au fost identificate în cadrul cercetărilor anterioare, iar alte 97 de zone noi au fost identificate în cadrul noului studiu.

,,Nu există o delimitare clară între noile părţi descoperite. De fapt, trecerea este treptată, fapt ce indică exsitenţa unui amestec şi o coordonare între diferitele modalităţi senzoriale şi domenii cognitive”, au spus oamenii de ştiinţă. 

Unele regiuni sunt mult mai inteligibile decât altele. Una dintre regiuni, 55b, se activează în momentul în care auzim o poveste, fiind în legătură cu limbajul. Celelalte sunt însă noi pentru cercetători şi greu de înţeles, deoarece unele zone sunt în legătură cu mai multe funcţii ale creierului, ceea ce înseamnă că va trece o perioadă îndelungată de timp până când specialiştii vor putea înţelege întreaga hartă a creierului.

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: