Home » Stiinta » De ce sunt resimţite mai puternic diferenţele de fus orar atunci când zburăm dinspre vest spre est? Oamenii de ştiinţă ne oferă răspunsul

De ce sunt resimţite mai puternic diferenţele de fus orar atunci când zburăm dinspre vest spre est? Oamenii de ştiinţă ne oferă răspunsul

Autor: Alin Motogna 08.02.2016
De ce sunt resimţite mai puternic diferenţele de fus orar atunci când zburăm dinspre vest spre est? Oamenii de ştiinţă ne oferă răspunsul
Totul depinde de activitatea ,,ceasului" nostru biologic.

Unele dintre cele mai dificile părţi ale unei călătorii cu avionul sunt, cu siguranţă, diferenţele de fus orar. De-a lungul timpului, s-a constatat că pasagerii care circulă dinspre vest spre est trec mai greu peste această problemă decât cei care parcurg acelaşi traseu în sens invers. O echipă de cercetători a dezlegat această enigmă, după ce a creat un model matematic ce imită funcţiile celulelor din corpul uman. 

Specialiştii ne spun că totul depinde de activitatea hipotalamusului, regiune a creierului în care există aşa-numitul ,,ceas biologic” al fiecăruia dintre noi. În termeni ştiinţifici, acesta poartă denumirea de ,,nucleu suprachiasmatic” şi este format din aproximativ 20.000 de celule speciale. Acestea reacţionează la lumina propagată din mediul înconjurător şi transmit organismului fie că trebuie să intre în activitate (la începutul zilei), fie că trebuie să se odihnească (la începutul nopţii). În timpul zborurilor lungi, datorită diferenţelor de fus orar, activitatea acestor celule este dereglată, iar organismul nostru resimte din plin consecinţele. 

Cercetătorii americani spun că problema poate fi rezolvată numai dacă ne sincronizăm ,,ceasul biologic” cu cel al destinaţiei în care dorim să ajungem. În acest sens, savanţii au creat un model constituit din celulele existente la nivelul nucleului suprachiasmatic, au recreat modul în care organismul nostru este sensibil la lumină, au reprodus intensitatea luminii, dar şi fusuri orare diferite. Specialiştii au încercat astfel să afle modul în care corpul nostru ar putea să se recupereze după un zbor îndelungat, fără se intervină în vreun fel anume. 

La finalul experimentului, oamenii de ştiinţă au confirmat ceea ce se ştia deja: în general, ne recuperăm mai greu după un zbor realizat dinspre vest spre est, decât dacă am fi călătorit în sens invers. Mai mult decât atât, după un zobr îndelungat, ne simţim mai bine dacă am traversat mai multe diferenţe de fus orar şi nu doar câteva. 

Modelul creat de savanţii de la Universitatea din Maryland, SUA, a arătat că problema depinde de modul în care celulelele din nucleul suprachiasmatic se adaptează intensităţii luminii prezente în diferite regiuni de pe Glob. În acest sens, specialiştii au menţionat că există două tipuri de pasageri, cei care se pot adapta mai bine diferenţelor de fus orar şi cei care trec mai greu prin astfel de experienţe. 

Prin urmare, dacă vrem să trecem mai uşor peste diferenţele de fus orar, oamenii de ştiinţă ne recomandă să ne adaptăm cât mai repede la stimulii prezenţi în noile medii în care ajungem. Speciliştii spun că putem face acest lucru culcându-ne cu câteva ore mai devreme decât o facem în mod normal. 

Sursa: nytimes.com

Vă mai recomandăm şi: Jetpack pentru toată lumea: în zbor spre locul de muncă

                                             Primul aparat de zbor alimentat exclusiv cu hidrogen

                                             Vezi cum arată aurora boreală filmată din avion! (VIDEO)