Home » Știință » Ce se întâmplă în creierul femeilor care fumează un pachet de ţigări pe zi

Ce se întâmplă în creierul femeilor care fumează un pachet de ţigări pe zi

Ce se întâmplă în creierul femeilor care fumează un pachet de ţigări pe zi
Publicat: 06.08.2016
Fumătoarele dezvoltă un risc mărit de apariţie a hemoragiei subarahnoidiene, care se traduce prin sângerări la nivelul creierului.

Acest risc nu este atât de crescut în cazul fumătorilor bărbaţi, potrivit unui nou studiu citat de The Washington Post.

Potrivit studiilor anterioare, fumatul pare să fie cauza a cel puţin o treime dintre cazurile de hemoragii subarahnoidiene, iar femeile suferă astfel de sângerări craniene de două ori mai des decât bărbaţii, după cum arată cercetarea publicată în revista Stroke. 

„Fumatul poate reduce nivelurile de estrogen şi poate cauza menopauză prematură care conduce, de asemenea, la scăderea nivelului de estrogen. Aceste scăderi conduc la degradarea pereţilor vaselor de sânge şi predispunerea lor la rupturi”, a explicat Joni Valdemar Lindbohm, autorul principal al studiului.

Acest tip de hemoragie este frecvent în cazul femeilor după vârsta de 55 de ani. 

Cercetarea arată că şi în cazurile în care persoana fumează puţin, riscul de hemoragie intracraniană creşte considerabil, în timp ce acesta scade atunci când oamenii renunţă la fumat. 

Cercetătorii au studiat un grup de 65.000 de persoane care au completat chestionare referitoare la stilul de viaţă o dată la cinci ani din 1972 şi au fost recrutaţi aleator din zone diferite ale Finlandei. Ei au primit întrebări referitoare la consumul de alcool, istoricul în ceea ce priveşte tensiunea arterială, fumat, consum de medicamente şi statut socioeconomic. Asistentele le-au măsurat, de asemenea, tensiunea, greutatea, înălţimea şi nivelul de colesterol din sânge. 

Cercetarea a durat până la finalul anului 2011. Până atunci, au fost înregistrate 492 de cazuri de hemoragie subarahnoidiană, iar 266 dintre acestea s-au petrecut în rândul femeilor. Această afecţiune a fost frecventă în cazul fumătorilor. 

Comparativ cu femeile care nu fumau, fumătoarele care consumau mai mult de 20 de ţigări pe zi prezentau un risc de hemoragii craniene de opt ori mai mare. În cazul bărbaţilor fumători riscul creştea cu până la trei ori. 

Sursa: Gândul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase