Home » Știință » Un geofizician american susţine că a găsit o nouă modalitate pentru a identifica planete locuibile

Un geofizician american susţine că a găsit o nouă modalitate pentru a identifica planete locuibile

Un geofizician american susţine că a găsit o nouă modalitate pentru a identifica planete locuibile
Publicat: 24.08.2016
Dacă teoria specialistului american se va dovedi a fi adevărată, oamenii de ştiinţă vor trebui să îşi regândească modul în care îşi desfăşoară cercetările.

Conform unui nou studiu, planetele, pentru a putea fi locuite, nu trebuie doar să se afle la o anumită distanţă faţă de stelele în jurul cărora orbitează, ci, mai mult decât atât, este nevoie ca, la începutul formării lor, temperatura internă să atingă un anumit nivel. Prin urmare, în momentul în care vor căuta noi medii de viaţă în Univers, oamenii de ştinţă vor trebui să ia în considerare aşa-numita ,,zonă locuibilă circumstelară”, dar şi procesul cunoscut sub numele de ,,convecţia termică a mantalei”.

Planetele aflate în interiorul unei ,,zone locuibile circumstelare” sunt considerate locuibile pentru că se află la o distanţă potrivită faţă de stelele în jurul cărora orbitează, iar acest lucru permite existenţa apei lichide pe suprafeţele lor. Pe de altă parte, pentru a nu îngheţa sau pentru a nu se evapora, apa trebuie să existe într-un anumit interval de temperatură. În consecinţă, factorul de temperatură ar trebui să fie esenţial pentru ca viaţa să existe într-un mediu acvatic de acest tip.

Există, însă, un alt factor care ar putea influenţa temperatura de la suprafaţa unei planete, aşa-numita ,,convecţie termică a mantalei”. Procesul descrie modul în care mişcările tectonice produc modificări de temperatură în interiorul unei planete, pe parcurs ce sedimentele îşi modifică poziţiile, dispersând sau absorbind căldura.

Până acum, oamenii de ştiinţă au crezut că planetele pot astfel să îşi auto-regleze temperatura pentru a putea susţine viaţa, însă geofizicianul Jun Korenaga (Universitatea Yale) crede că situaţia temperaturii de la începuturile existenţei planetei este mult mai importantă pentru apariţia vieţii decât auto-reglările care au loc ulterior. Folosind calcule matematice pentru a determina modul în care aceste auto-reglări funcţionează, cercetătorul a ajuns la concluzia că viaţa ar putea exista la suprafaţa unei planete numai dacă aceasta ar avea iniţial o anumită temperatură şi, mai mult decât atât, s-ar afla la o distanţă potrivită faţă de steaua în jurul căreia orbitează. 

Dacă teoria lui Korenaga se va dovedi a fi corectă, munca oamenilor de ştiinţă care încearcă să găsească planete asemănătoare Terrei în zone locuibile circumstelare va fi cu mult îngreunată. Cu toate acestea, nu înseamnă că toate obiectele cosmice de acest tip descoperite până acum nu ar putea susţine viaţa.

Deşi numărul planetelor locuibile ar putea fi mult mai mic decât se credea, astronomii susţin că, totuşi, teoria lui Korenaga îi va ajuta, pentru că le va restrânge zonele de cercetare. În acest fel, specialiştii speră că vor găsi, la un moment dat, o planetă pe care omenirea o va putea coloniza. 

Sursa: sciencealert.com

Vă mai recomandăm şi: A început cercetarea celor 86 de planete pe care s-ar putea găsi viaţă extraterestră inteligentă!

                                             În galaxia noastra ar putea exista miliarde de “Pământuri”

                                             Universul este plin de planete ca Pământul!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase