Home » Știință » 5 metode prin care oamenii de ştiinţă încearcă să ne salveze planeta de la dezastrul care a început în 8 august

5 metode prin care oamenii de ştiinţă încearcă să ne salveze planeta de la dezastrul care a început în 8 august

Publicat: 29.08.2016
5 metode prin care oamenii de ştiinţă încearcă să ne salveze planeta de la dezastrul care a început în 8 august
Toate alternativele propuse au fost testate până în momentul de faţă.

Nu este o noutate pentru nimeni faptul că planeta noastră trece printr-o perioadă mai mult decât dificilă. Oamenii de ştiinţă susţin că, începând din data de 8 august, omenirea a epuizat toate resursele Terrei pentru acest an, iar de atunci trăim cu toţii ,,pe datorie”. 

Cu toate acestea, savanţii nu se dau bătuţi şi propun metode pentru a îndrepta răul făcut. Iată câteva dintre alternativele propuse de specialişti: 

Absorbirea dioxidului de carbon din atmosferă şi transformarea lui într-o sursă de energie

Un startup din Canada finanţat parţial de Bill Gates a creat un sistem capabil să absoarbă dioxid de carbon din aer, să îl combine cu hidrogen obţinut din apă şi să producă astfel combustibil. În momentul de faţă, dispozitivul poate absorbi anual numai 450 de tone de dioxid de carbon din cele 40 de miliarde de tone eliberate în atmosferă în fiecare an. 

Viermii folosiţi pentru a digera deşeurile din plastic 

La sfârşitul anului trecut, o echipă de cercetători americani şi chinezi a descoperit în inteiorul unui vierme o bacterie care poate digera plastic. În acest sens, s-a constatat că viermele poate fi supravieţui hrănindu-se doar cu plastic şi polistiren, fără ca viaţa lui să fie pusă în pericol. Oamenii de ştiinţă susţin că, deşi am avea nevoie de foarte mulţi viermi pentru a digera întreaga cantitate de deşeuri de plastic existentă în momentul de faţă, am putea totuşi identifica enzima cu care este înzestrat nevertebratul pentru a-i îmbunătăţi eficienţa. 

Curăţarea oceanelor cu ajutorul unor plase imense 

Boyan Slat, un inventator olandez în vârstă de numai 22 de ani, a venit cu o idee inedită pentru curăţarea oceanelor. El a proiectat o plasă specială care urmează să folosească forţa curenţilor marini pentru a capta deşeurile din apele mărilor şi oceanelor. În momentul de faţă, specialişti din cadrul a 15 universităţi îl ajută pe tânărul din Olanda să construiască prototipul pe care şi l-a imaginat. 

Norii artificiali ce vor diminua efectele încălzirii globale

Ideea propulsării unor cantităţi enorme de dioxid de sulf în atmosferă pentru a crea nori artificiali nu este una nouă. Specialiştii sperau astfel că vor recrea erupţiile vulcanice care au determinat, de-a lungul timpului, scăderea temperaturii pe Terra. Dat fiind faptul că substanţa care urma să fie folosită este toxică pentru mediul înconjurător, oamenii de ştiinţă au propus înlocuirea ei cu pudră de oxid de aluminiu şi diamant pentru a produce acelaşi efect. Un studiu realizat special în acest sens este realizat chiar în momentul de faţă. 

Plantarea copacilor cu ajutorul dronelor 

Specialiştii companiei BioCarbon Engineering susţin că omenirea nu mai este capabilă să înlocuiască pădurile pe care le defrişează în fiecare an. În consecinţă, cercetătorii sugerează că ar trebui să folosim drone pentru a putea planta chiar şi 1 miliard de copaci în fiecare an. Mai mult decât atât, experinţii spun că am putea folosi aceste dispozitive pentru a iriga şi monitoriza pădurile nou-create. 

Sursa: sciencealert.com

Vă mai recomandăm şi: Cum a apărut viaţa pe Terra? Vechea teorie este demontată

                                             Cea mai longevivă vertebrată de pe Terra. Are 400 de ani. ”A fost o mare surpriză să descoperim”

                                             Nivelul mărilor creşte într-un ritm accelerat

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase