Home » Știință » Oamenii de ştiinţă au creat fascicule laser folosind SÂNGE uman

Oamenii de ştiinţă au creat fascicule laser folosind SÂNGE uman

Publicat: 06.09.2016
Oamenii de ştiinţă au creat fascicule laser folosind SÂNGE uman
Tehnica urmează să fie testată pe ţesuturi animale vii.

Oamenii de ştiinţă americani au reuşit să producă fascicule laser folosind sânge uman şi un colorant fluorescent cunoscut sub numele de ,,verde indiocianin” (,,indocyanine green” sau ,,ICG”). Specialiştii spun că undele pe care le-au obţinut ar putea fi folosite de medici pentru a detecta tumori canceroase.

Pentru a putea produce fasciculele laser, cercetătorii de la Universitatea din Michigan au folosit o sursă de lumină, un material de amplificare şi o cavitate reflectorizantă. Materialul folosit pentru amplificare a fost obţinut prin amestecarea verdelui indiocianin cu sângele uman. 

În momentul în care mediul creat a fost expus sursei de energie, atomii compusului produs au atins niveluri de energie foarte mari, intrând în stare de excitare. După aceea, în cavitatea reflectorizantă au fost propulsaţi fotoni, care, atunci când intrau în coliziune cu atomii excitaţi, provocau crearea unor noi fotoni de aceeaşi frecvenţă şi care urmau aceeaşi direcţie. Prin repetarea acestor ciocniri erau produşi în mod constat fotoni, până în momentul în care aceştia creau o sursă de unde laser. 

Când Xudong Fan şi echipa sa de cercetare au introdus sângele uman şi colorantul într-un cilindru reflectorizant şi au bombardat suprafaţa acestuia cu unde infraroşii apropiate, sângele a început să degajeze lumină, demonstrând faptul că experimentul ar putea fi folosit de medici pentru a detecta tumori. 

În momentul în care tehnica dezvoltată de cercetătorii americani este aplicată, verdele indiocianin se acumulează în vasele de sânge, iar acest lucru s-ar observa în zonele puternic vascularizate, cum sunt tumorile. Astfel, atunci când vor încerca să detecteze ţesuturile afectate de boală, medicii vor trebui doar să injecteze verde indiocianin în sângele pacienţilor, să îi expună unei surse de lumină şi să folosească o cameră cu infraroşu pentru a face observaţiile. 

Experţii americani urmează acum să testeze noul tip de laser pe ţesuturi animale vii, pentru a putea identifica elementul care ar juca rolul cavităţii reflectorizante. Specialiştii susţin că, în acest sens, este posibil să fie folosite nanoparticule de aur. 

,,Într-un final, vom încerca să aplicăm tehnica şi pe subiecţi umani. Vrem, însă, să ne asigurăm că lumina produsă de laser nu este prea puternică. Nu vrem să ardem ţesuturile”, susţine Xudong Fan. 

Sursa: sciencealert.com

Vă mai recomandăm şi: A fost inventat primul “anti-laser” din lume

                                       Energia poate fi transmisă pe calea aerului prin raze laser

                                    Jedi printre noi: laserele cu putere uriasa de distrugere, la indemana copiilor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase