Prima pagină D:News

Energia poate fi transmisă pe calea aerului prin raze laser

02.01.2011 | ● Vizualizări: 377
Energia poate fi transmisă pe calea aerului prin raze laser     no tags + zoom
Galerie foto (1)

“Pelicanul”, o mică dronă zburătoare teleghidată cântărind sub un kilogram, este alimentat de o baterie care îi permite aproximativ 20 de minute de funcţionare continuă. Totuşi, într-o după-amiază a lui octombrie 2010, aparatul a decolat, survolând înălţimile până în dimineaţa celei de-a doua zile, când a revenit la sol. Remarcabila performanţă a fost realizată prin folosirea ingenioasă a unei raze laser.

Laserul, aţintit permanent, de la sol, înspre celulelefotovoltaice aplicate pe porţiunea inferioară a "Pelicanului",a alimentat continuu bateria dronei,menţinând-o în aer vreme de 12 ore şi 47 de minute, un intervalfără precedent. Un sistem optic de urmărire a orientat permanentraza laser spre ţintă, creând un "experiment ştiinţific incitant",potrivit lui Michael Achtelik, operator german al AscendingTechnologies, manufactorul "Pelicanului".

Celulele fotovoltaice convenţionale, obţinute din silicon, suntproiectate încât să recolteze energie din frecvenţa de propagare a luminii solare.Totuşi, Laser Motive, creatorul sistemului laser din cadrulexperimentului amintit, foloseşte celule speciale confecţionate dinarsen şi galiu, elemente capabile de o mai eficientă captare alungimilor de undă "aproape infra-roşii" ale razelor laser.

Panoul fotovoltaic montat sub "Pelican" are aproximativ dimensiuneaunei tăvi de cafea. Jordin Kare, unul dintre fondatorii LaserMotive, este de parere că un laser similar ar putea furnizaenergie, în aceeaşi măsură ca şi dronei, chiar până la o altitudinede 20 km, daca panoul fotovoltaic ar fi de numai câteva ori maimare. Tehnologia este puternic susţinută de NASA, deoarece agenţia spaţială speră să opoată folosi în viitor pentru alimentarea unui lift spaţial, carear elimina folosirea aeronavelor pentru deplasarea diverselorechipamente pe orbita Pământului.

Sursa: Economist

Descoperă lumea în caretrăieşti: