Home » Știință » Dezintegrarea unei comete, surprinsă de telescopul spaţial Hubble. Sunt cele mai precise imagini de până acum – GIF

Dezintegrarea unei comete, surprinsă de telescopul spaţial Hubble. Sunt cele mai precise imagini de până acum – GIF

Publicat: 21.09.2016
Imaginile au fost realizate pe parcursul a trei zile, în luna ianuarie a acestui an.

Pe parcursul acestui an, oamenii de ştiinţă americani au observat că, în timp ce se apropie din ce în ce mai mult de Soare, cometa 332P/Ikeya-Murakami (Cometa 332P) începe să se dezintegreze. Nu este pentru prima dată când cercetătorii au analizat un asemenea fenomen, însă de data aceasta au obţinut, cu ajutorul telescopului spaţial Hubble, cele mai clare imagini care înfăţişează dezagregarea unei stele cu coadă. 

Procesul de dezintegrare a avut loc la aproximativ 100 de milioane de kilometri faţă de Terra, în apropierea orbitei lui Marte, iar imaginile surprinse au fost captate pe parcursul a trei zile, în luna ianuarie a acestui an. În fotografiile obţinute pot fi observate 25 de blocuri de gheaţă şi praf desprinzându-se de cometă cu o viteză similară cu cea pe care o are un adult în timp ce merge. 

,,Observaţiile sugerează că obiectul cosmic vechi de aproape 4,5 miliarde de ani s-ar putea învârti atât de rapid încât materialul de la suprafaţa sa este propulsat în spaţiul cosmic. Resturile rezultate sunt împrăştiate acum pe o distanţă de aproximativ 4.800 de kilometri, adică mai mult decât lăţimea teritoriului continental al SUA”, susţin reprezentanţii NASA. 

Foto:earthsky.org

În timpul celor trei zile de observaţii, astronomii au constatat că materialul eliminat de cometă constituie aproximativ 4% din totalul masei acesteia. Materialele rezultate au lăţimi de circa 20 – 60 de metri şi se îndepărtează unele de celelalte cu o viteză de doar câţiva kilometri pe oră. 

Astronomii americani spun că rezultatele pe care le-au identificat le oferă o nouă perspectivă asupra modului în care cometele se comportă în apropierea Soarelui. 

Fenomenul de dezintegrare a Cometei 332P a fost observat de telescopul Hubble în timp ce obiectul cosmic se afla la o distanţă de apoximativ 240 de milioane de kilometri faţă de astrul solar. 

Sursa: earthsky.org

Vă mai recomandăm şi: Cometa Hartley 2, interceptată de NASA  

                                      Cât măsoară cea mai lungă cometă?

                                      O cometă ,,necunoscută” a devenit atracţia cerului!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase