Home » Stiinta » Riscurile călătoriei spre Marte: Astronauţii pot dezvolta demenţă din cauza expunerii la razele cosmice

Riscurile călătoriei spre Marte: Astronauţii pot dezvolta demenţă din cauza expunerii la razele cosmice

Oana Bujor 10.12.2016
Riscurile călătoriei spre Marte: Astronauţii pot dezvolta demenţă din cauza expunerii la razele cosmice
Vor putea astronauţii care vor călători pe Marte să-şi amintească experienţa? Această întrebare îi macină pe cercetători din cadrul Universităţii din California care studiază fenomenul ,,creierul spaţial''.

Cercetătorul Charles Limoli, împreună cu echipa sa, au descoperit că expunerea la particule cu încărcătură energetică mare (precum razele cosmice) provoacă degradarea pe termen lung a creierului. Studiul a fost publicat în Nature’s Scientific Reports şi se bazează pe un studiu precedent despre efectele razelor cosmice asupra creierului pe termen scurt. 

,,Veştile nu sunt pozitive pentru astronauţi care vor parcurge călătorii către Marte, în decursul a doi sau trei ani,” a declarat un profesor în oncologia radiaţiilor din cadrul UCI School of Medicine. ,,Mediul din spaţiul cosmic deţine riscuri unice pentru astronauţi. Expunerea la aceste particule poate provoca complicaţii ale centrului nervos central care pot apărea în acel moment şi pot persista pe termen lung, precum descreşterea performanţelor, deficitul de memorie, anxietatea, depresia şi tulburări în luarea deciziilor,” a declarat el.

Pentru studiu au fost utilizate rozătoare care au expuse radiaţiilor în cadrul Space Radiation Laboratory al NASA din new York.

La şase luni de la expunere, cercetătorii au descoperit niveluri ridicate de inflamaţie a creierului şi degradarea neuronilor. Imagistica a relevat faptul că reţeaua neuronală a creierului a fost redusă prin intermediul dedritelor şi a spinilor neuronali. 

Mai mult, Limoli şi echipa sa au descoperit că radiaţiile au afectat ,,dispariţia fricii”, procesul activ prin care creierul suprimă situaţiile stresante şi neplăcute. De exemplu, atunci când o persoană este aproape de înec, iar după această experienţă nu mai doreşte să intre în apă.

Cea mai notabilă descoperire, după cum afirmă cercetătorul, a fost faptul că rezultatele au reflectat descoperirile studiului din 2015. 
Deşi demenţa nu îşi va face apariţia decât după câteva luni, timpul necesar pentru o călătorie pe Marte este suficient pentru dezvoltarea bolii.

În prezent, cercetătorii încearcă să descopere diferite soluţii: ,,Nava spaţială ar putea include spaţii izolate precum cele pentru dormit. Însă, chiar şi aşa particulele vor pătrunde în navă,” a adăugat Limoli. 

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: