Home » Știință » Oamenii de ştiinţă au demontat mitul Pacientului O infestat cu HIV

Oamenii de ştiinţă au demontat mitul Pacientului O infestat cu HIV

Publicat: 28.10.2016
Pentru prima dată, cercetătorii au reconstituit ruta pe care virusul HIV a fost adus în Statele Unite din Caraibe, în anul 1970. Mai mult, au descoperit că cel care era acuzat de acest lucru, steward-ul canadian Gaëtan Dugas, a fost nevinovat.

În anul 1984, acesta a fost considerat principalul vinovat, însă cercetările ulterioare au dovedit că acest virus a ajuns în SUA cu mai mult de un deceniu înainte ca acesta să fie acuzat. Unul dintre cercetătorii ce au participat la acest studiu, Michael Worobey, a afirmat că: „Nimeni nu poate fi învinuit de difuzarea acestui virus din moment ce nimeni nu ştia de existenţa sa. Modul în care acesta a fost adus din Caraibe în Statele Unite este o întrebare care încă  îşi caută răspunsul. Este foarte probabil să fie adus de o persoană de naţionalitate diferită”. Bineînţeles că Douglas nu a fost prima şi singura persoană din SUA infestată cu HIV, iar asocierea acestuia cu Pacientul 0 este una eronată.

Pentru a afla, de fapt, cum a apărut acest virus, Worobey şi echipa sa de cercetători din Statele Unite, Marea Britanie şi Belgia au dezvoltat o nouă tehnică pentru a reconstitui cronologia HIV-ului grupa M, subgrupa B, cea mai comună tulpină a acestui virus în zona occidentală.

Aceştia au colectat mai mult de 2.000 de probe de ser colectate de la bărbaţi americani, între anii 1978 şi 1979 şi, astfel, au reuşit să reconstituie un genom intact al acestei tulpini a virusului. Pe baza acestor studii, au concluzionat că virusul a fost adus în Caraibe din Africa, în anul 1967, din Caraibe în New York în 1971, apoi din New York în San Francisco în 1976. Cu toate acestea, nu au reuşit să identifice modul în care acesta a fost adus din Caraibe în marea metropolă a Statelor Unite. Mai mult, cercetătorii au afirmat că învinovăţirea unei singure persoane de faptul că a difuzat acest virus care a ucis în jur de 35 de milioane de oameni nu este o soluţie. Acest bărbat a fost doar una dintre miile de persoane infectate cu acest virus înainte ca el să fie descoperit.

Sursa: Science Alert

Citeşte şi:

Un nou medicament împotriva HIV, o nouă abordare

Un mix de trei anticorpi neutralizeaza virusul HIV

Sistarea vaccinarii anti-variolice a stimulat raspandirea HIV

O noua victorie contra virusului HIV

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase